Praktisk Økologi 5/2004

Praktisk Økologi 5/2004

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Ideologiske lænker

Af Jens Thejsen
Side 2
Læs artikel…

Forskere påpeger, at det stigende antal hjernesygdomme sandsynligvis skyldes de mange fremmedstoffer i vores hverdag. Men skal miljøproblemerne virkelig løses for alvor, kræver det, at der slagtes nogle hellige køer, og at regeringen skal kaste sine ideologiske lænker.

Om æbler

Af Ritt Bjerregaard
Side 4

Ritt Bjerregaard har nu dyrket sin økologiske æbleplantage i 15 år helt uden brug af sprøjtemidler. Læs om hendes erfaringer med hvilke sorter, der er sunde og f.eks. ikke bliver angrebet af skurv, og om hvordan hun sørger for stor biodiversitet med stauder, dækafgrøder, en lille sø osv.

Mad med æbler

Af Ritt Bjerregaard
Side 7

Ritt Bjerregård opskrifter på Porrekompot med kapers og æbler, Varm efterårskompot og Rugbrød med stegte æbler.

Skærmlilje – havens dronning

Af Jens Thejsen
Side 8

Skærmliljen, Agapanthus campanulatus, har store brede græslignende blade, som bliver omkring 40 cm høje. I august danner den knop på en rund bladløs stængel, som kan blive op til 75–100 cm høj. Knoppen svulmer op, åbner sig og bliver til en elegant skærm af blå trompeter.

Bionet over vindruerne

Af Karna Maj
Side 10

Hvis man vil have de dejlige søde vindruer på friland for sig selv, er man nødt til at sætte net omkring vindruerne, så hvepse og solsorte ikke kan forsyne sig. Bionet er godt til formålet.

Haglskade i haven

Af Karna Maj
Side 10

Foto af et haglskadet æble, hvor skaderne er helet med korkdannelse.

Buksbomstiklinger

Af Karna Maj
Side 10

August og september er tiden for at stikke modne stiklinger af buksbom.

Grøngødning oven på kartofler

Af Karna Maj
Side 11

Erfaringer med at prøve at så forskellige arter af grøngødningsplanter oven på de kartoffelbede, hvor kartoflerne lige var blevet toppet af i juli på grund af kartoffelskimmel.

Umodne tomater

Af Karna Maj
Side 11

Omkring midten af oktober er der ikke sol og varme nok til at tomaterne kan modne færdig – eller der er måske udsigt til tidlig nattefrost. Man kan nu gøre to ting: Bruge dem grønne eller forsøge at eftermodne dem indenfor.

Storfrugtet blåbær

Af Thomas Dahl Olejarz
Side 12

Storfrugtet blåbær eller amerikansk blåbær er en slægtning til vore hjemlige blåbær og mosebøller, men meget nemmere at have med at gøre. De er eftrhånden blevet almindelig i planteskolerne. Læs om, hvordan highbush-sorterne og lowbush-hybriderne dyrkes og beskæres, samt om sortsvalg.

Småavlerkulturen truet af regler og bureaukrati

Af Heine Refsing, Center for Biodiversitet
Side 14

Danmark går altid forrest, når det gælder bæredygtig udvikling. Men mens den danske elite fører landet frem med alle de flotte plusord, arbejder det hjemlige bureaukrati i den stik modsatte retning med kontrol og registreringer af husdyr, som bla. hindrer frit salg af husdyr mellem småavlerne.

Gem havens afgrøder ved at tørre dem

Af Karna Maj
Side 16

Der er flere gode grunde til i dag at vælge at tørre sine grønsager, frugter og krydderurter: Man får et meget velsmagende produkt, tabet af de fleste vitaminer og mineraler er minimalt. Man kan nyde havens æbler og blommer vinteren igennem uden at være nødt til samtidig at indtage en masse sukker.

Danmark rundt

Side 19

10 års jubilæum i Den Økologiske Have. – Lokale økologiske fødevarer på Lolland. – Find foredraget på Foredragsportalen. – Åbent Hus på Pometet.

Spisekartofler dyrket med kemi

Af Ane Bodil Søgaard og Anette Esbjerg Jensen
Side 20
Læs artikel…

Kartofler er en af vores basisfødevarer, men langt de fleste kartofler på danske middagsborde er konventionelt dyrkede. De fleste aner ikke, at kartofler sprøjtes og behandles med så mange kemiske stoffer og så tit. Her fortælles om de konventionelt dyrkede spisekartoflers vej til middagsbordet.

Skiftekær Økologi

Af Karna Maj
Side 22

Gården Skiftekær ligner et klip fra en Morten Korchfilm, men ude bagved ligger en stor nybygget hal på 1200 m² bygget af halm, ler og grantræ, hvor den økologiske gårds produktion af kartofler, løg og grønsager sorteres og pakkes. Og i marken er kartoffelhøsten af de mange spændende sorter i gang.

Mig og mit æsel

Af Mia Stochholm
Side 26

Nogle mennesker får en bonuscheck, når de forlader en arbejdsplads. Mia Stochholm fik et æsel efter et praktiskophold på en gård. Siden har Buster lært at trække både vogn og harve. Artiklen indeholder også fakta om æslet, bla. om pasning og fodring.

Hvor tæt kan det betale sig at sætte løg?

Af Karna Maj
Side 28

Når man gerne vil have mange løg, men kun har et begrænset areal, kan man godt blive fristet til at sætte stikløgene tæt. Men hvor tæt kan det egentlig betale sig at sætte dem? Kan man få et større udbytte ved at dyrke tættere? Læs om resultatet af et dyrkningsforsøg i en have.

Kalenderen

Side 29

Oversigt over grønne og bæredygtige arrangementer i perioden 11. sept. – 17. okt.

Medlemsannoncer

Side 30

Fra Den Økologiske Have kan købes video om økologisk havebrug, cirlkelhakke, bionet, fiberdug, kompostorm og pilestiklinger. Her er desuden annoncer for huse til salg med økologiske haver, æteriske olier, miljøvenlig isolering, bæredygtig arkitektur, geder og uldtøj og – garn.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2004 > Praktisk Økologi 5/2004

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider