Praktisk Økologi 1/2005

Praktisk Økologi 1/2005

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Grådighed

Af Jens Thejsen
Side 2

Grådigheden styrer store dele af det konventionelle landbrug, og samtidigt ser vi et økologisk landbrug med rykken mod muren. Når grådighed er udgangspunkt for produktion, kommer der billigt svinekød i butikkerne, og der tjenes nogle hurtige kroner, men i det lange løb kommer det til at koste.

Økologisk ciderproduktion på Fejø

Af Karna Maj
Side 4

Fejø er æblernes ø. Det milde øklima og de mange solskinstimer giver et gunstigt klima for frugtavl. Vi har besøgt Kai Winter, som sammen med en gruppe af øens andre beboere er gået i gang med en produktion af økologisk bondegårdscider.

F1-sorter passer ikke til økologisk dyrkning

Af Klaus Loehr-Petersen, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug
Side 7

F1-sorter fremstilles i stadig højere grad med cellekulturer, der formeres vegetativt ved hjælp af enzymer, plantegift, strømfelter og andre hjælpemidler. Sammenhænge mellem jord, planter, blomstring og frøsætning, insekter, sol og vind er elementer, der i de situationer undgås.

Djævletunge fra bjerget Emei Shan

Af Jens Thejsen
Side 8

Djævletunge, Amorphophallus paeoniifolius ssp. emei shan, er en plante i aronfamilien, Araceae, og tilhører slægten Amorphophallus. Den er en underart, som kun findes på og ved det hellige bjerg Emei Shan i Kina.

Kløvertræthed

Af Jens Holmegård
Side 10

I de seneste par år har økologiske landmænd set eksempler på en uforklarlig misvækst i kløvergræsmarkerne. Fænomenet omtales som kløvertræthed. Det er alvorligt, da kløver er en nøgleplante i forsyningen med kvælstof og en vigtig foderplante i det økologiske jordbrug.

Supper

Af Jakob K. Sørensen
Side 12

Om vinteren har vi af forskellige gode grunde brug for at tilføre kroppen varme. Et godt middel mod kulden er en god suppe med masser af varmende krydderier.

Broccoli med lang høsttid

Af Karna Maj
Side 14

Broccoli er en af de sundeste grønsager, vi har, så derfor er det en rigtig god idé, at dyrke den i køkkenhaven. Det er ikke specielt svært at dyrke broccoli. Det svære er at få mængden af færdige hoveder til at passe til efterspørgslen i køkkenet.

Dyrk i sand og med græsafklip

Af Nils Åkerstedt
Side 16

I Sverige har haveejerne længe kendt til Nils Åkerstedt og hans dyrkningsmetode med sand og græsafklip, der ikke mindst er interessant, hvis man er nødt til at dyrke i forhøjede bede, eller har problemer med gulerødder på lerjord. Læs også om drivhusdyrkning og plantejord til krukkeplanter.

Carlas arktiske have

Af Finn Johannessen
Side 20

I Saqqaq i Grønland er det ikke muligt at dyrke spiselige afgrøder på friland. Temperaturen om sommeren er typisk mellem 5 og 10 grader. Derfor må grønsager importeres, eller dyrker i vindueskarmen eller drivhus.

Database med havens skadedyr og sygdomme

Side 22

Havenyt.dk har i november 2004 fået en helt ny database, hvor man kan finde viden om havens skadedyr og plantesygdomme. Databasen er under opbygning, og vi håber, at der blandt vore medlemmer er fagfolk eller andre med særlig viden på dette område, som har lyst til at bidrage med deres viden.

Årsmøde 2005

Side 23

Temaet for Landsforeningen Praktisk Økologis næste årsmøde, der afholdes den 23. til 24. april 2005, er træer. Mødet afholdes på Baunehøj Efterskole, og i løbet af de to dage vil emnet blive belyst gennem foredrag, besøg og demonstration.

Juleanden 2005 – opdræt den naturligt og bæredygtigt

Af Bent Rasmussen
Side 24

Har nogle ledige kvadratmeter til overs i haven, er det måske nærliggende at forsøge sig med selv at producere anden til julemiddagen. Biolog Bent Rasmussen, der har været tilknyttet et innovationsprojekt med økologisk fjerkræproduktion, deler i artiklen nogle af erfaringerne med læserne.

Indhold 2004

Side 27

Samlet Indholdsfortegnelse for alle numre af tidsskriftet Praktisk Økologi fra 2004.

Medlemstur til Öland

Side 28

Praktisk Økologi arrangerer i år en pinsetur til Öland. Turens mål er det sydlige Sverige og Öland, hvor vi vil besøge mange forskellige haver, urtegårde, naturområder, økologiske projekter m.m.

Medlemsannoncer

Side 30


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2005 > Praktisk Økologi 1/2005

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider