Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.
Grådigheden styrer store dele af det konventionelle landbrug, og samtidigt ser vi et økologisk landbrug med rykken mod muren. Når grådighed er udgangspunkt for produktion, kommer der billigt svinekød i butikkerne, og der tjenes nogle hurtige kroner, men i det lange løb kommer det til at koste.
Fejø er æblernes ø. Det milde øklima og de mange solskinstimer giver et gunstigt klima for frugtavl. Vi har besøgt Kai Winter, som sammen med en gruppe af øens andre beboere er gået i gang med en produktion af økologisk bondegårdscider.
Af Klaus Loehr-Petersen, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug
Side 7
F1-sorter fremstilles i stadig højere grad med cellekulturer, der formeres vegetativt ved hjælp af enzymer, plantegift, strømfelter og andre hjælpemidler. Sammenhænge mellem jord, planter, blomstring og frøsætning, insekter, sol og vind er elementer, der i de situationer undgås.
Djævletunge, Amorphophallus paeoniifolius ssp. emei shan, er en plante i aronfamilien, Araceae, og tilhører slægten Amorphophallus. Den er en underart, som kun findes på og ved det hellige bjerg Emei Shan i Kina.
I de seneste par år har økologiske landmænd set eksempler på en uforklarlig misvækst i kløvergræsmarkerne. Fænomenet omtales som kløvertræthed. Det er alvorligt, da kløver er en nøgleplante i forsyningen med kvælstof og en vigtig foderplante i det økologiske jordbrug.
Om vinteren har vi af forskellige gode grunde brug for at tilføre kroppen varme. Et godt middel mod kulden er en god suppe med masser af varmende krydderier.
Broccoli er en af de sundeste grønsager, vi har, så derfor er det en rigtig god idé, at dyrke den i køkkenhaven. Det er ikke specielt svært at dyrke broccoli. Det svære er at få mængden af færdige hoveder til at passe til efterspørgslen i køkkenet.
I Sverige har haveejerne længe kendt til Nils Åkerstedt og hans dyrkningsmetode med sand og græsafklip, der ikke mindst er interessant, hvis man er nødt til at dyrke i forhøjede bede, eller har problemer med gulerødder på lerjord. Læs også om drivhusdyrkning og plantejord til krukkeplanter.
I Saqqaq i Grønland er det ikke muligt at dyrke spiselige afgrøder på friland. Temperaturen om sommeren er typisk mellem 5 og 10 grader. Derfor må grønsager importeres, eller dyrker i vindueskarmen eller drivhus.
Havenyt.dk har i november 2004 fået en helt ny database, hvor man kan finde viden om havens skadedyr og plantesygdomme. Databasen er under opbygning, og vi håber, at der blandt vore medlemmer er fagfolk eller andre med særlig viden på dette område, som har lyst til at bidrage med deres viden.
Temaet for Landsforeningen Praktisk Økologis næste årsmøde, der afholdes den 23. til 24. april 2005, er træer. Mødet afholdes på Baunehøj Efterskole, og i løbet af de to dage vil emnet blive belyst gennem foredrag, besøg og demonstration.
Har nogle ledige kvadratmeter til overs i haven, er det måske nærliggende at forsøge sig med selv at producere anden til julemiddagen. Biolog Bent Rasmussen, der har været tilknyttet et innovationsprojekt med økologisk fjerkræproduktion, deler i artiklen nogle af erfaringerne med læserne.
Samlet Indholdsfortegnelse for alle numre af tidsskriftet Praktisk Økologi fra 2004.
Praktisk Økologi arrangerer i år en pinsetur til Öland. Turens mål er det sydlige Sverige og Öland, hvor vi vil besøge mange forskellige haver, urtegårde, naturområder, økologiske projekter m.m.
Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.
Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2005 > Praktisk Økologi 1/2005