Praktisk Økologi 4/2005

Praktisk Økologi 4/2005

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Småavlerkulturen er truet

Af Karna Maj
Side 2

Vores kulturarv består ikke kun af døde ting som bygninger. Det er også dyrkningskultur, kulturplanter, husdyrracer samt vilde planter og dyr. Denne mangfoldighed kan kun holdes i live ved, at planternes dyrkes og husdyrene avles i miljøer, som minder om de oprindelige.

Fredriksdal museer och trädgårdar

Af Karna Maj
Side 4

Hvis man har lyst til at besøge en meget veldreven og interessant køkken- og urtehave, så er det en god ide at tage en tur Fredriksdal museer og trädgårder, som ligger midt inde i Helsingborg. På Fredriksdal kan man opleve havebrug, jordbrug og dyrehold fra tiden omkring 1820–30.

Vand i haven

Af Keld Knattrup
Side 8

Vand er et uundværligt element i haven. En artikel der kort fortæller om det at have vand i haven. Den indeholder henvisninger til gode bøger om emnet, og en planteliste med gode vandplanter.

Det er let at dyrke ribs

Af Karna Maj
Side 10

Ribs er den letteste frugtbusk at dyrke, og den kan dyrkes både ekstensivt og intensivt. Artiklen fortæller om plantning, formering, valg af sorter, skadedyr og sygdomme.

HvidHvede – en brødrevolution?

Af Ane bodil Søgaard
Side 12

Det er ikke nogen hemmelighed længere. Ikke mindre end en brødrevolution er over os: HvidHvede. Og inden længe kan resultatet sikkert måles på folkesundheden – hvis man skal tro de pjecer, som ligger ude i forretningerne.

Havefolkets mekka

Af Jens Thejsen
Side 14

Hvert år holdes Chelsea Flower Show i Ranelagh Gardens i Chelsea London. Det er en imponerende haveudstilling med alt, hvad hjertet kan begære.

Globalisering truer kulturel og biologisk diversitet

Af Diana Vinding
Side 17

Globalisering har mange aspekter og dimensioner, og alt efter hvor i verden og i hvilken sammenhæng den finder sted, er dens betydning og indflydelse meget forskellig. For Hmon-folket er konsekvenserne af globaliseringen dog helt nære og håndgribelige.

Skovhakken

Af Susanne Mørk-Jensen
Side 18

Når havehakken ikke slår til, kan en skovhakke måske klare opgaven.

Ny folder: Dyr er ikke bare profit

Side 18

Center for Biodiversitet har med støtte fra 30 foreninger udgivet folderen » Dyr er ikke bare profit«.

Menneskeføde

Af Karna Maj
Side 19

Anmeldelse af Tor Nørretranders debatbog »Menneskeføde – vejviser ud af en overvægtig verden«. En bog der rammer lige ned i tidens største sundhedsproblem, fedmeepidemien.

Byg en mosaikmur

Af Birgitte Løkke og Anders Dam
Side 20

I mange haver er der skråninger eller terrænspring, og det kan være nødvendigt at holde på terrænet med en mur. Her er en ide til en farvestålende mur beklædt med gamle potteskår.

Sareptasennep som vinterafgrøde

Af Alice Ellingsen
Side 21

Det er dejligt at kunne gå ud i haven om vinteren og plukke sig en håndfuld grønt til salat og anden madlavning. Det er der mange urter, der dur til, men de fleste kræver ekstra velrdænet jord og/eller en solvendt skræning. Det gør sareptasennep ikke.

Find skadevolderen

Side 21

Når man skal finde oplysninger om en skadegører, kan man lede i diverse havebøger, men man kan også gå ind på www.havenyt.dk (www.havenyt.dk), hvor vi sidste år begyndte opbygningen af en database over havens skadedyr og plantesygdomme.

Den lodrette have

Af Jens Holmegaard
Side 22

Har man en lille have eller kun en altan, kan man udnytte pladsen i lodret plan ved hjælp af dette gitternet, som kan bære alle typer urtepotter, dog ikke større end 2 liter.

Sommerbeskæring

Af Jens Thejsen
Side 24

Træer er levende biologiske væsner, og træernes biologi bør være udganspunkt for ethvert indgreb. I hvert fald hvis man ønsker træet skal klare sig så godt som muligt.

Formandens beretning

Af Kurt Boe Kjærgaard
Side 26

Formandens, Kurt Boe Kjærgaard, beretning på foreningens generalforsamling 24. april 2005.

Referat fra generalforsamling

Side 27

Referat fra foreningens generalforsamling 24. april 2005

To gamle grønsager

Af Sofie Arlien-Søborg
Side 28

Der findes en gruppe af grønsager, nemlig de gamle og glemte grønsager, som næsten ikke bliver dyrket. To af dem er aspargesært og kardon. De er begge meget dekorative i køkkenhaven.

Kalender

Side 28

Medlemsannoncer

Side 30


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2005 > Praktisk Økologi 4/2005

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider