Praktisk Økologi 4/2014

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Drømmenes magi

Af Veronica Bay
Side 2

Vores drømme er som fyrtårne. Uden dem mister vi retningen. Derfor skal vi tager dem dødeligt alvorligt og ikke opgive dem, bare fordi vi af og til mister dem af syne, når vi bliver slået ud af kurs eller havner i et midlertidigt dødvande. Drømme kan tage lang tid at realisere, og derfor er det vigtig at erkende, at det er rejsen, der gør målet muligt.

Inspiration til helhedstænkning

Af Dorte Ernst
Side 4

Der er mange gode idéer at hente hos Verner Andersen i den biodynamiske æbleplantage Bellingehus.

Klimatilpasning i haven

Af Mia Stochholm og Lone Thatstum Skjødt
Side 8

Ifølge klimaeksperter går vi mod mere blæsende og regnfulde vintre og tørrere somre. Det giver nye udfordringer for haveejeren, der gerne vil arbejde med og ikke mod naturen.

Sære og vidunderlige ting, som også kan spises

Af Camilla Plum
Side 14

Det nye sort i haven – også hos folk, som ikke har køkkenhave – er planter, som man også ville dyrke for deres skønheds skyld, selvom de ikke kunne spises. Planteportrætter af oka, lablab, kalabas, mashua/anu, pralbønner, bjørnerod, sommerramsløg, skovmærke, engkarse og skotsk lostilk.

Larver i haver

Af Bjørli Martha Lehrmann
Side 18

Mange haveejere hader larver og bekæmper dem, så godt de kan. Men man kan også stoppe op og lade sig forundre over naturens finurlighed.

Byorganisk

Af Lars Jacobsen
Side 20

Økologisk gødning er en sparsom ressource. Alligevel bliver tonsvis af køkkenskrald fra økologisk grønt og frugt brændt af frem for at blive udnyttet som ressource. Det har det grønne ildsjæleprojekt Byorganisk gjort en indsats for at råde bod på.

Vi mødes på gårdspladsen

Af Bo Egelund
Side 24

Norsk landbrug har en succesfuld nichebeskæftigelse: Inklusion af folk med specielle behov. Nøglen til succes er efteruddannelse og kvalitetssikring.

I køkkenet med bladbeder

Af Katrine Klinken og Line Falck Christensen
Side 28

Bladbede bliver ved og ved og ved i køkkenhaven. Men der er ingen grund til at blive træt af bladbede. Der er mange anvendelses­muligheder.

Kom og se spændende gamle danske sorter af grønsager og krydderurter

Af Gitte K. Bjørn og Lars Henrik Jacobsen
Side 33

Kom og oplev gamle danske sorter af kål, løg, porre og krydderurter på FoodFestival i Århus 5.–7. september 2014, på Høstmarkedet i Barritskov den 31. august og på Æbledagen på Dansk Landbrugsmuseum den 5. oktober.

Sikke et forår!

Af Sandra Villumsen
Side 34
Læs mere om Mere Liv i Haven…

Projektet Mere Liv i Haven gik i luften i det spæde forår, og i fuld overensstemmelse med økosystemernes tilbagevendende faser – sæsonerne igennem, livet igennem – har foråret budt på eksplosiv vækst!

Mere Liv i Haven Festival 2014

Af Trine Krebs
Side 35
Læs mere og tilmeld dig her…

Vores årlige havefaglige Mere Liv i Haven Festival løber i år af stablen 25. oktober i Fredericia. Vi har lånt de Orange Haller af FredericiaC og glæder os til, at I kommer og deler viden, planter og glæden ved alt økologisk. Festivalen er åben for alle – medlemmer, som ikke-medlemmer, nybegyndere og øvede.

PØ’s første film

Fem minutter fra årsmødet på Samsø:

Åben din havelåge i uge 36

Vi gør økologien synlig og håndgribelig – åbn din havelåge i uge 36, Den Økologiske Uge (den-oekologiske-uge.dk). Danmark skal emme af samtaler om økologi i uge 36. Vi opfordrer alle vores medlemmer til at lave små lokale arrangementer. Mere liv i haven!

Gå i biffen den 3. september

Niels Stokholm er en af de mest idealistiske landmænd i bondelandet Danmark. Hele hans livssyn handler om bæredygtighed og om at leve i harmoni og respekt for naturen. Instruktøren Phie Ambo har fulgt Niels tæt på i flere år; når han plejer sine dyr, dyrker sine marker i samarbejde med universet og kæmper en hård kamp mod myndighedernes kontrollanter. Der er premiere i 40 biografer rundt om i landet – fyld biffen op, så flere visninger bliver aktuelle.

Tak til Veronica

Af Trine Krebs
Side 37

Veronica Bay har siden maj 2006 været redaktør for vores medlemstidsskrift. Det har betydet, at vores tidsskrift både indholdsmæssigt og sprogligt har været en fryd at læse. Nu er det imidlertid slut, da hun efter ferien starter på et fuldtidsjob i stedet for at have to halvtidsjob.

Medlemsannoncer

Side 38

Nordisk Permakultur­festival 2014

Kom med og del dine kreative løsninger for en bæredygtig fremtid, eller lær af andre gode menneskers erfaringer via ­innovative workshops og spændende foredrag, og bliv en del af det skønne netværk af nordiske permafolk!

Lær nyt om økologisk æbledyrkning

Tag med på plantage­vandring og hør om de ­nyeste erfaringer fra forsøg og dyrkning af økologiske æbler.

Køb et haveforklæde

De mange lommer, du altid har savnet i haven, fås nu i PØ’s have­forklæde i bedste tekstil og med økocertificering (gots).


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2014 > Praktisk Økologi 4/2014

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider