Praktisk Økologi 4/2015

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Økologisk påvirkning i kassen

Af Trine Krebs
Side 3

Jeg ønsker en lille filosofisk omvæltning af den måde, som alle mennesker organiserer deres hverdag på. Jeg ønsker, at alle har adgang til friske, økologiske råvarer, at alle, der har lyst, har adgang til at springe ud på grønne arealer og dyrke og spire. Jeg ønsker, at alle køber mindre, genbruger mere og skaber en fælles fremtid, hvor politikken udvikles på naturens betingelser og ikke på naturens bekostning. Jeg mener, at naturen har rigtigt meget at byde på for at give os mennesker et rigt og meningsfyldt liv. Jeg tænker, at naturen er en samfundsmodel.

Mitsuba og katost

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 4

Haven med de flerårige vækster har givet os mere grønt, end vi har kunnet nå at spise siden marts. I denne fjerde artikel om flerårige grønsager handler det om to planter, som vi i disse dage høster dagligt af til både salatskålen og varme retter.

Overdrevet: Fælles køkkenhave med brug af efterafgrøder

Af Mia Stochholm
Side 8

I bofællesskabet Overdrevet i Hinnerup nord for Århus dyrkes den fælles køkkenhave på 35. år. De seneste 20 år har de haft gode erfaringer med især olieræddike som efterafgrøde.

Spiraldyrkning

Af Frede Holm Madsen
Side 12

I en kolonihave på Fyn står grønsagerne ikke på lige rækker. Derimod dyrkes der i spiraler ved hjælp af et arbejdsbesparende, lavteknologisk redskabssystem.

Frokost i Ford Goxx

Af Marie Hertz
Side 17

Baggårdens hønsehold giver mening på flere områder. De grønne og levende aktiviteter binder beboerne sammen i et nyt fællesskab og med nye interesserer og værdier på tværs af sociale og kulturelle lag.

Gamle danske blomkålssorter

Af Lars Henrik Jacobsen
Side 20

Blomkål har været almindeligt dyrket i Danmark siden 1800-tallet. Der findes derfor mange sorter i genbanken NordGen, hvor frøene er gemt for eftertiden. Men er disse gamle sorter værd at dyrke i dag? Det har man ønsket at undersøge ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet i Årslev.

Dyrk og sælg

Af Pernille Langelund
Side 24

Det bliver ikke mere friskt og lokalt, end når det kommer fra egen have. Og den kvalitet sætter andre også pris på.

Fra græsplæne til multietnisk skovhave

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 26

I byskovhaven Beacon Food Forest i Seattle mødes folk på tværs af alder, etnicitet og kultur.

Et tilbageblik på Praktisk Økologi

Af Sandra Villumsen
Side 30

Hvad var det for økologiske tanker, som foreningen blev formet af, og hvad var det for en tid, hvor det hele tog fart? Det har jeg spurgt tre markante skikkelser om: Troels V. Østergaard, Jens Thejsen og Peter Norris.

Bøger

Side 35

Omtaler af Ærter og bønner: Genopdagelse af 28 gamle sorter. Bier i baghaven. Urban Farming: Kaniner.

Foreningsnyt

Side 36

PØ i kamp mod Roundup. Lav et værksted til Mere Liv i ­Haven Festival. Hjælp os med at få nye medlemmer. Grøn Festival 2015 i Økologiens Have. PØ på Food Festival i Aarhus. PØ’s strategi om urban farming. Frø Popup har sejret. Vil du være haveambassadør for den praktiske økologi? LPØ støtter kampen mod fracking.

Medlemsannoncer

Side 38

Hjælp os med at få endnu flere giftfrie kvadratmeter

Side 40

Hjælp os derfor med at få mange flere til at støtte vores Giftfri Have-kampagne i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Hver kvadrat­meter tæller, hver stemme tæller. Registrer din have, og få også din nabo til at tilmelde sig på www.giftfri-have.dk, så vi kan få sundhed, biodiversitet og naturglæde.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2015 > Praktisk Økologi 4/2015

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider