Praktisk Økologi 6/2015: Temanummer om frøsamling

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

To frø frem og så GMO’en tilbage

Af Trine Krebs
Side 3

I Landsforeningen Praktisk Økologis DNA ligger ønsket om, at frø er frie og ejet af alle klodens borgere i samarbejde. Vi tror på, at frie frø er måden, hvorpå vi billigst og bedst kan sikre mangfoldig og god mad til alle klodens borgere.

Frøsamling til husbehov

Af Mia Stochholm
Side 4

Lotte Kramer har dyrket køkkenhave i over 20 år, og efterhånden er frøsamling blevet en naturlig del af årets cyklus.

Forædling af flerårige grønsager

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 8

Viften af fantastiske sorter, som kan skabes ved fokus og selektering er i sandhed overraskende. I artiklen her kan du læse om sukkerrod og flerårig kål.

Tagetes

Af Mette Petersen
Side 14

Tagetes er en klassisk sommerblomst, der passer fint til en mere vild havestil. Den er nem at høste frø af, og i Mette Petersens have er den kommet for at blive.

Sweet Casady

Af Karen Bredahl
Side 16

Otte frøsamlere har i nogle år dyrket videre på en tredjegenerationstomat ved navn ‘Sweet Casady’ – resultaterne er vidt forskellige.

Leg med frø af overvintrende bladkål

Af Vivi Logan
Side 18

At tage frø af kål kan virke uoverkommeligt – især hvis formålet er en ren sort. Men det kan også være en leg med former og farver.

Æblelandet Danmark – bevaring af den saftige kulturarv

Af Simon von Siebenthal og Sandra Villumsen
Side 22

I 1939 var frugtavl Danmarks tredje største erhverv. Der var æbler nok til eksport, de lokale madmarkeder havde et solidt udbud af danske æbler, og husholdningerne brugte æbler både i det salte og søde køkken. I dag er 70% af æblerne i danske butikker importeret fra udlandet.

Frøsamlerne er en succes

Af Dorthe Chakravarty, Mia Stochholm og Vivi Logan
Side 28

I løbet af de seneste ni måneder har Frøsamlerne oplevet en markant stigning i antallet af medlemmer. Det glæder formanden Lila Towle, der tilbage i 1980’erne stiftede foreningen og i dag stadig har mange sager at kæmpe for.

Frø Popup 2016

FRØ POPUP’ens langsigtede mål er at give adgang til frie frø, viden om dyrkning af sjældne sorter og at skabe debat om Danmark og EU’s frøpolitik. Gennem frøbytte, foredrag og praktiske workshops håber vi at møde og inspirere folk til dyrkning af den fælles spiselige mangfoldighed, at opdage nye afgrøder og at gøre vores dagsorden mere synlig.

Frøpolitik

Af Erling Frederiksen
Side 31

Indtil for nylig var det ulovligt for private at bytte frø. Men den overvældende interesse, iværksat af bl.a. Frøsamlerne, førte til en justering af lovgivningen. Nu gælder det en handlingsplan for bevaring af vores genetiske ressourcer.

Erfaringer med dyrkning af etfedshvidløg fra topløg af Estisk Rød

Af Kirsten Hedegaard
Side 34

Erfaringer viser, at de små topløg trives væsentligt bedre ved forårs- end ved efterårssåning. De får en frodigere og grønnere top og gror længere tid.

Boganmeldelser

Af Vivi Logan
Side 35

Anmeldelser af bøgerne Frøbytte og The Manual of Seed Saving.

Foreningsnyt

Side 36

31 lokale netværk i Praktisk Økologi på 1 ½ år. Praktisk hjælp søges til den 5.–7. februar 2016. Få din forening ud over rampen på markeder og til festivaler. Hvor kommer nye medlemmer fra. Sidste nyt om foreningens økonomi. Giftfri Have og roundupstop. Det Fælles Bedste 2016.

Medlemsannoncer

Side 38


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2015 > Praktisk Økologi 6/2015: Temanummer om frøsamling

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider