Praktisk Økologi 4/2016

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Din formand er frivillig, din bestyrelse er frivillig, dit netværk er frivilligt – tak for os!

Af Trine Krebs
Side 3

En af vejene til mere økologisk arbejde er gennem organisering af en frivillig økologisk bevægelse, som vi gør i PØ. Jo flere, der frivilligt støtter op, jo flere der betaler kontingent, jo flere kan også med tiden skabe sig et udkomme derved, og hver gang, vi hører om én af jer derude, som får tilarbejdet jer et udkomme ved at virke i skolehaver, holde foredrag, drive planteskoler, fremstille marmelade, lave surkål, så jubler vi og ved, at frivillighed og arbejde går hånd i hånd og er hinandens venner – og de skal være i balance og glade for hinanden.

Mere Liv Foredrag: Spagnumfri dyrkning

Af Julie Priess Hansen
Side 4

Dyrkning i kompostjord giver god mening, men der er også udfordringer, som skal overkommes. Ligesom alt andet, så kræver det tid og tålmodighed at lære at lave sin egen jord.

Omstillingsbevægelsen

Af Mia Stochholm
Side 14

Omstillingsbevægelsen arbejder ud fra lokale initiativer med at omstille vores livsstil til et mere miljørigtigt forbrug og dermed forberede os på en verden med færre ressourcer. Bevægelsen startede for ti år siden i Sydengland og har nu bredt sig til over 50 forskellige lande.

Stor tusindstråle

Af Hanne Søgård
Side 18

Et frodigt, blomstrende bed, som passer sig selv – lyder det som din drøm? Stor tusindstråle er en kraftig staude, der kan gro alle vegne, holder ukrudtet væk, blomstrer længe, er god i buketter og tiltrækker masser af nektarsøgende insekter.

Så gulerødder i juli

Af Karna Maj
Side 21

Hvis man har ledig jord i juli, kan man godt nå at så et hold nye gulerødder.

De sene afgrøder

Af Mia Stochholm
Side 22

Sidst på sommeren kommer der bare pletter i køkkenhaven efter blandt andet løg, kartofler, de tidlige kål, ærter, salat og gulerødder. Det betyder udvaskning af næringsstoffer og fri leg til ukrudtet, hvis ikke der sås nye afgrøder.

Gedehamse – sensommerplage med en fascinerende naturhistorie

Af Yoko Luise Dupont
Side 24

Gedehamse har et dårligt omdømme, men denn gruppe hvepse er ikke kun en plage – de spiller også en rolle som bestøvere og nyttedyr.

De nye regler for handel og brug af frø

Af Anders Borgen
Side 28

Frøsamling er et helt centralt element i økologisk selvforsyning, og vi er mange i PØ, som betragter netop retten til at kunne blive selvforsynende som en menneskeret.

Omstilling på land og i by

Af Sandra Villumsen
Side 30

Den praktiske økologi har mange veje til at igangsætte især de små og håndgribelige omstillingsinitiativer, der kan skabe samarbejde og samtale lokalt. Denne artikel følger to haveambassadører, der på hver deres måde har skabt lokalt samarbejde.

Bøger

Side 34

Omtaler af Økologiske drivhus, Smagen af jordbær og Smagen af tomat.

Foreningsnyt

Side 35

Tillykke til Økologiens Have. Nej til patenter på liv. Mere Liv Foredrag. Stil krav til byggeri. Netværk for små økobrug. Prosulfocarb-kampagne. Åben havelågen. Nye plakater til formidling. Grøn Grundlovsdag. Mere Liv i Haven Festival 2016.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2016 > Praktisk Økologi 4/2016

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider