Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.
I Odense dyrkes en fælleshave med stor respekt for mangfoldighed både over og under jordoverfladen.
De populære surbunds-/hedebede til rododendron, lyng, blåbær m.m. er næsten altid bygget op med masser af spagnum. Men det er på ingen måder økologisk forsvarligt at fylde haverne med spagnum fra danske eller andre landes højmoser. I naturen vokser surbunds-/hedeplanterne ikke i spagnum, så i stedet for at lave et spagnumbed, er det en ide at se på, hvor hedeplanterne vokser i naturen. Hvilken jord vokser de i? I hvilke sammenhænge finder vi dem?
Interessen for at gære sine egne fødevarer vokser i øjeblikket. For havefolk og selvforsynere er der sund fornuft i at zoome ind på den mikrobakterielle verden i køkkenet. Her gives et indblik i fermentering med enkle opskrifter.
Når sommeren går på hæld, er det tid til at samle frø fra vilde planter på vandreture i naturen. Giver man de trængte, vilde planter en plads i haven, får man en summen af liv i tilgift.
mange lærere, pædagoger og haveentusiaster drømmer om at se børn dyrke grønsager på skolen og sætte skolehave på skemaet. Men succes med have i skolen kræver planlægning, penge, viden og vedholdenhed. Her gives vejledning til grundig forberedelse af en skolehave.
Vedbend springer ikke ligefrem i øjnene, som den diskret vokser med sine mørkegrønne blade på skyggefulde steder, men den gemmer på mange interessante historier. Alderdomsformen er en vigtig plante for mange fugle og insekter.
Stolthenriks gåsefod er mere end blot en grønsag med et prangende navn. Planten er en af de mest velegnede flerårige grønsager til folk, der normalt dyrker spinat og som holder af quinoa. Den er yderst tørketolerant takket være sin dybe pælerod og stortrives i våde, kølige somre, og så er den alsidig, produktiv, smagfuld og så godt som vedligeholdelsesfri.
Fritstående espalierer af brombær kan bruges som rumdelere i haven. Her beskrives etablering og pleje.
Lad din have blive til en restaurant med en overdådig buffet for de voksne sommerfugle, og skab et hjørne med passende beplantning og fred og ro til børneafdelingen, så der kan blive flere af disse smukke, flagrende væsner. Med flotte billeder og skemaer illustreres de mest almindelige danske sommerfugle og deres værtsplanter.
En havementor giver sine 5 tips til, hvordan man bedst muligt overkommer sin have.
mange af anbefalingerne om planters gavnlige virkninger er en videreførelse af gamle husråd og traditionel folkemedicin. Særlig krydderurter bliver fremhævet som gavnlige for sundheden og endda som virksomme mod sygdomme. Her gennemgås timian, lægesalvie, rosmarin, persille, mynte og almindelig merian med fokus på planternes helsebringende egenskaber.
Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.
Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2017 > Praktisk Økologi 5/2017