Praktisk Økologi 1/2018

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 2

Grønne nytårsforsætter fra formanden.

80-årig øko-landmand blev Årets Økolog

Af Ulla Skovsbøl
Side 4

80 årig landmand blev kåret som Årets Økolog i landsdækkende konkurrence.Han var konventionel landmand i 40, har været økolog i 20 og vil fortsætte 20 år endnu.

Når der går ged i den

Af Lone Vitus
Side 7

I den lille selvforsyningsverden er geder kun overgået af høns og bier i nytte. Her beskrives stedets eget gedehold på 3, og hvad man skal tænke på, når man anskaffer sig geder.

Opgradering af gamle haveredskaber

Af Peter V. Johansen
Side 10

Gamle haveredskaber kan nemt fikses op med et nyt skaft og med få indgreb, kan man lave en møghakke, en grovrive og montere et hakkeskær, der giver redskaberne en bedre anvendelse.

Lav dit eget ormetårn

Af Birgit Rothmann
Side 12

Som alternativ til den stationære kompostbeholder til husholdningsaffald kan man lave et ormetårn, der kan flyttes der hen i haven, hvor behovet næring og jordforbedring er størst.

Giftige planter – i naturen, haven og køkkenet

Af Per Mølgaard
Side 14

Vi møder giftige planter alle vegne, og når mennesker bliver forgiftet, sker det oftest ved uheld; enten fordi man har forvekslet en giftig plante med noget, der kan spises, eller fordi man har lyst til at eksperimentere med vilde planter. Her præsenteres de mest giftige planter i Danmark og symptomerne på forgiftning samt gode forholdsregler.

Godt naboskab – kartofler og valske bønner

Af Mia Stochholm
Side 18

Kartofler og valske bønner trives godt sammen i blandingskultur. Her er forsøg med bønnerne mellem hver enkelt kartoffel og i midterrækken.

Stedsegrønne

Af Hanne Søgaard
Side 20

Det stedsegrønne træder især i karakter om vinteren og kan byde på masser af farver og former, der lyser op i den grå, danske vinter. Vores græsplæner er grønne. Mange stauder er vintergrønne. Men her handler det om eksempler på træer og buske, der giver liv til vores haver og grønne områder året rundt.

Primulas hemmelighed

Af Yoko Luise Dupont
Side 24

Primula lyser op i vindueskarmen i hjemmene og i offentlige rum i det tidlige forår, hvor dagene er blevet mærkbart længere, mens det stadig er vinter udenfor. Stiller man skarpt på de smukke blomsters midte, som omgives af de farverige kronblade, kan man se et eksempel på naturens underfundigheder: Heterostyli (forskellig-griflethed).

Er der LIV derude?

Af Mikael Elke Lund
Side 27

PØ’s daglige leder laver en status på foreningens lokale netværk og opfordrer nye til at melde sig ind i netværkene.

Forspiring med varme

Af Bo Egelund og Mia Stochholm
Side 28

Forspiring giver mulighed for en lang dyrknings- og høstsæson. Det kan foregå i et drivhus med varme eller ude i en mistbænk alt efter, hvad man har til rådighed. To forfattere beretter om deres forskellige erfaringer.

Genskab jordens frugtbarhed med basaltmel og kompost

Af Katrine Thuesen og Ole Høyer
Side 31

Hvis man vil remineralisere en gold jord eller blot forbedre og vedligeholde livet i dyrkningsjorden, kan basaltmel sammen med kompost give en opbyggende håndsrækning. Der skrives om erfaringer med anvendelse af basaltmel, som er en knust vulkansk bjergart.

Træk af køkkenhavens historie

Af Bo Egelund
Side 34

Mennesket har dyrket afgrøder siden stenalderen, men først da munkene kom til danmark i middelalderen, tog dyrkningen for alvor fart. Mennesket som havedyrker sættes under lup helt fra oldtid til nutid.

Medlemsstof

Side 38

Medlemsannoncer og foreningsnyt om bla. FRØ POPUP, Mere Liv i Haven Festival og generalforsamling.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2018 > Praktisk Økologi 1/2018

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider