Praktisk Økologi 3/2018

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Når vi deler vores viden, står vi stærkere. En opfordring til at deltage i Det Fælles Bedste og et farvel til Troels Østergaard.

Gendyrk

Af Persille Ingerslev
Side 4

Gendyrk betyder, at en del af en afgrøde, som ellers skulle smides ud, i stedet sættes i vand eller jord, og dermed bliver dyrket på ny. Det er sjovt, hyggeligt og ikke mindst gratis at begive sig ud i gendyrk. Porrestumper, runkne radiser og kålstokke forvandles til grønt drys og anderledes stueplanter.

Undgå larver i gulerødderne

Af Peter V. Johansen
Side 7

Mange haveejere får deres gulerødder ødelagt af gulerodsfluens larver. Her beskrives nogle forslag til, hvad man kan gøre for at minimere skaderne og endda i heldigste tilfælde dyrke helt fejlfri gulerødder.

Hold bladlus i ave med blomster og nyttedyr

Af Karna Maj
Side 10

Bladlus er et problem i drivhuset, hvis man vil dyrke chili, peber og auberginer. Men det er muligt at skabe en balance mellem bladlus og deres fjender ved at dyrke blomster, der inviterer nyttedyrene indenfor.

Bladlusløver

Af Ole Fogh Nielsen
Side 12

Netvingernes larver er små, glubske rovdyr, der ikke uden grund kaldes bladlusløver. De laver effektiv biologisk skadedyrsbekæmpelse.

Godt naboskab – majs og buskbønner, græskar eller frilandstomater

Af Mia Stochholm
Side 14

Majsplanter er slanke og høje og efterlader plads langs siderne til buskbønner. Den åbne plads mellem planterne kan udnyttes til græskar/drueagurker, eller der kan plantes frilandstomater i midterrækken.

Frodige roser – på alle leder og kanter

Af Hanne Søgaard
Side 17

»Blomsternes dronning« kaldes roserne. Det er dronninger, der skal passes og plejes omhyggeligt, hvis man vil have en overdådig blomstring og en frodig plante. Ikke alle dronninger er dog lige svære at stille tilfreds. Her præsenteres nogle af de nemme, der kan bruges som frit voksende buske eller bindes til et hegn eller en pergola.

Køkkenhavens gange

Af Eva Skjødsholm, Mia Stochholm, Karna Maj, Helle Zwergius og Lotte Kramer
Side 22

Fem PØ-medlemmer deler ud af deres erfaringer og fordele og ulemper med forskellige køkkenhavegange af jord, græs, halm, træflis og fliser.

Vilde orkidéer

Af Peder Størup
Side 26

I Danmark har vi over 50 arter af vilde orkidéer, men de er i tilbagegang og trues blandt andet af næringsberigelse, og den måde vi dyrker vores skove og marker på. Måske kan udviklingen og den politiske vilje vendes, så vi også i fremtiden har vilde orkidéer i Danmark.

Giftige planter – på marken

Af Per Mølgaard
Side 30

Når vi fodrer vore husdyr og lukker dem ud i haver og på marker, skal vi være opmærksom på, at nogle planter er giftige for forskellige husdyr. Enkelte forholdsregler kan nedsætte risikoen for eventuelle forgiftninger.

Mere liv på kirkegården

Af Lise Palstrøm
Side 34

Grøn Kirke-gruppens formål er med et kirkeligt og teologisk udgangspunkt at inspirere og motivere enkeltpersoner, menigheder, kirker og kirkelige organisationer til at tage et medansvar for de klima- og miljøudfordringer, verden står overfor. De vil blandt andet skabe mere liv på kirkegårdene ved at så blomsterblandinger, der kan benyttes på gravstederne.

Medlemsstof

Side 37

Nekrolog om PØ’s grundlægger Troels Østergaard, medlemsannoncer, Det Fælles Bedste, præsentation af nye bestyrelsesmedlemmer m.m.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2018 > Praktisk Økologi 3/2018

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider