Praktisk Økologi 4/2018

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

PØ’s bestyrelse har indsendt et borgerforslag til Folketinget om at forbyde salget af sprøjtegifte til private haveejere. Formanden opfordrer til at forslaget støttes med underskrift.

En parcelhushaves forvandling

Af Ronja Kleiter
Side 4

Drevet af haveglæde, en passion for god mad, selvforsyning og ønsket om fælles familieaktiviteter er det lykkedes et yngre par med to små børn at omdanne en almindelig parcelhushave til en frodig selvforsynerhave.

Tre velsmagende bær

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 8

Her gives portrætter af honningbær, vinbær og bærmispel, som kan anbefales til alle, der værdsætter smagen af solmodne bær og ønsker en større mangfoldighed af bær i haven.

Humus – jordens frugtbare vidunder

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 12

Ved hjælp af tilførsel af store mængder organisk materiale afslører en jordprøve en markant ændring af køkkenhavens humusindhold på bare seks år. Så stor en ændring, at havejorden i dag karakteriseres som »humus« og ikke længere som en »grov lerblandet sandjord«. Metoden har været ganske enkel: gravefri bede med tilførsel af organisk materiale og permanent jorddække.

Kulsukker til jorddække

Af Mia Stochholm
Side 15

Kulsukker er en plante, der giver mere, end den tager. Den kaldes ikke uden grund for en akkumulatorplante af permakulturfolket, idet dens dybe pælerødder samler næringsstoffer op fra dybere jordlag og akkumulerer dem i sine blade. Anvendes bladene til jorddække, kan de blive til næring for andre planter.

Mad med majs

Af Camilla Plum
Side 16

Majs er helt vidunderlige at dyrke. De modner, når de fleste andre grønsager er knap så friske, men samtidig med bøftomaterne, de sidste stangbønner, græskarrene og chilierne bliver – en kulørt sydamerikansk fiesta i køkkenhaven. Majs har flere anvendelsesmuligheder – her præsenteres 4 opskrifter og andre metoder til anvendelse af majs og deres blade samt svampen majsbrand.

Lottes landliv

Af Lotte Andersen
Side 20

Lotte Denckert er bidt af selvforsyning og styrer sin have med blød hånd fra sit lille stråtækte bindingsværksimperium på Vestfyn. I en artikelserie følger vi 26 årige Lottes liv på landet, hvor hun hver dag tager små skridt på vej mod selvforsyning. Første artikel handler bl.a. om den nemme have med stor biologisk mangfoldighed, kejserænder og lilla afgrøder.

Vilde bier

Af Yoko Luise Dupont og Henning Bang Madsen
Side 24

Der kendes 287 arter af vilde bier i Danmark. Mange af dem er hyppigt forekommende i bymiljøer, fordi her er mere føde og flere levesteder end på landet.

Bøger

Af Mia Stochholm
Side 28

Omtale af 5 nye bøger: Theresa Maria Jessing: Johan og Almas første køkkenhave, Jens Thejsen: Sommerhushaven, Lene Ejlersen og Søren Ejlersen: Vildnis og to bøger i Koustrup og Co.-serien »Små bøger med stort indhold« Lavendel og Havens krydderurter.

Medlemsstof

Side 29

Kurser, medlemsannoncer og reklame for Mere liv i haven–festival og jubilæumsfest.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2018 > Praktisk Økologi 4/2018

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider