Praktisk Økologi 5/2018

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Praktisk Økologi fylder 30 år, og det skal fejres på den årlige Mere Liv i Haven-festival, der i år afholdes i Kolding.

Lang sæson med blomstrende løgvækster

Af Hanne Søgaard
Side 4

Vi kender alle til de dejlige og uundværlige forårsbebudere som vintergækker, krokus, påskeliljer og tulipaner eller sommerens dejlige georginer og gladiolus. Men løgvæksternes univers har langt mere at byde på, hvis man går lidt på jagt efter de mindre almindelige. Her præsenteres nogle af dem, der lyser op i haven fra efteråret, hen over vinteren og bidrager til forårets farveeksplosion. Alle er fuldt hårdføre og nemme at dyrke.

De vilde blå – østrigsk hør, liden klokke og cikorie

Af Randi Kjær
Side 9

Når man giver plads til de vilde blomster, får man flere insekter og fugle til hjælp i haven. Her præsenteres tre vilde og hårdføre planter, der alle er at finde i den danske natur.

Lottes landliv

Af Lotte Denckert
Side 12

Lotte Denckert er bidt af selvforsyning og styrer sin have med blød hånd fra sit lille stråtækte bindingsværksimperium på Vestfyn. I en artikelserie følger vi 26 årige Lottes liv på landet, hvor hun hver dag tager små skridt på vej mod selvforsyning. Anden artikel handler bl.a. om et nyt hønsehus, vilde fugle, læhegn og konservering af havens afgrøder.

Bjerrely fiskesø

Af Villy J. Larsen
Side 17

Bjerrely fiskesø og Muslingehus i Midtjylland byder på et varieret udvalg af friluftsoplevelser med fokus på økoturisme.

Mere Liv i Haven-festival 2018 og 30 års jubilæum

Af Signe Schrøder
Side 20

Foreningen fylder 30 år, hvilket afholdes i forbindelse med Mere Liv i Haven-festivalen i Kolding. Nogle af værkstedsholderne og foredragsholder, Frank Erichsen, præsenteres.

Hjemmeavlede tørrebønner – klimavenlig gourmetmad

Af Eva Skjødsholm
Side 22

Med en større andel af bønner i kosten får man flere proteiner gennem planter og kan skære ned på kødforbruget. Det kræver hverken sydlandsk klima eller kæmpe arealer at dyrke sine egne tørrebønner. Her beskrives havebønnens historie og velegnede sorter til danske forhold.

Svampedyrkning for alle

Af Julie Holm og Mads Boserup Lauritsen
Side 26

Svampenes verden er stor og fascinerende, og med svampedyrkning kan du komme helt tæt på og samtidig nyde din egen høst. Her kan du læse mere om, hvad svampe i grunden er, finde tips til din egen svampedyrkning og høste af de erfaringer, som Tagtomat har gjort sig med dyrkning i det sidste års tid.

Kvindehuset

Af Mia Stochholm
Side 30

I en tidligere børnehave i Viby ved Aarhus laves nu suppe af hjemmedyrkede grønsager til glæde for kvinder fra over 30 forskellige nationaliteter.

Det store SVIGT – beretningen om hundrere års naturfredning i Danmark

Af Kjeld Hansen
Side 33

I 100-året for den første danske naturfredningslov af 1917 udkom en 463 siders moppedreng, der gennemgår den danske naturs tilstand og stiller skarpt på naturfredningens stærke og svage sider. Her opsummeres de vigtigste pointer af forfatteren selv.

Medlemsstof

Side 39

Medlemsannoncer, information fra foreningen og en hilsen fra en tilfreds højskolegæst.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2018 > Praktisk Økologi 5/2018

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider