Praktisk Økologi 1/2021

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Velkommen til endnu et vildt år

Af Signe Schrøder
Side 3

En opfordring til at mødes udendørs i netværkene og tilmelde sig et onlinekursus for at blive Vild Have-mentor.

Lad de grønne fællesskaber spire i byen

Af Lise Holm-Rasmussen
Side 4

Hvordan får vi flere grønne fællesskaber til at spire i parcelhuskvartererne i byen? Og hvordan sikrer vi, at fællesskaberne ikke bliver endnu en opgave på hverdagens to-do-liste, men en kilde til overskud og glæde i hverdagen? Lise Holm-Rasmussen giver bud på måder at deles om ting og lave fælles aktiviteter, der får os til at leve mere bæredygtigt.

Kartoffelsorter med smukke blomster og knoldfarver

Af Marianne Christensen
Side 8

Efter et langt liv med selvforsyning er Marianne Christensen og hendes mand nu begyndt at tænke på, at det de dyrker også skal gøre dem glade og være smukt at se på – blandt andet kartoflerne. Hun præsenterer syv sorter med smukke blomster, hvoraf nogle også har lilla og lyserøde knolde.

C/N-forholdet – kan det gøre mig klogere på mine planters trivsel og min jords frugtbarhed?

Af Hervé Lognonné
Side 12

C/N-forholdet beskriver forholdet mellem indholdet af kulstof (C) og kvælstof (N) i organiske stoffer. Om tallet er højt eller lavt har stor betydning for jordens frugtbarhed, og hvor hurtigt materialerne i komposten nedbrydes. Hervé Lognonné forklarer processerne bag komposten og kommer med eksempler på kulstofregnskabet i et af sine egne bede.

Ananaskirsebær

Af Karna Maj
Side 17

Bær høster man normalt på buske, som det tager flere år at etablere. Ananaskirsebær kan man så fra januar til marts, plante ud, når frosten er ovre, og så høste de lækre bær fra midt på sommeren indtil frosten kommer.

I Cecils skovhave er skønhed også en afgrøde

Af Mia Stochholm
Side 20

På syv år har Cecil Rye Olsen omdannet en leret brakmark på det østlige Samsø til et frodigt og mangfoldigt paradis med mad til både mennesker og dyr. Æstetikken er i højsædet og betragtes som en afgrøde på lige fod med frugt, bær og bladgrønt.

Skovprojekt på Aalykke

Af Mette Wethje Skjødt
Side 26

En beretning fra et lille skovbrug med tanker og drømme om større biodiversitet, mere liv i skovbunden og sikring mod fremtidige storme. Om udfordringer undervejs, oprydningsarbejde og en ny type skov med kringlede stier, hindbær og flere forskellige slags træer.

Diversitet – det er noget, vi dyrker

Af Louise Windfeldt
Side 30

En introduktion til et nyt, webbaseret leksikon om nordiske kulturplanter, der kan guide dig til mere mangfoldighed i haven og på tallerknen.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Side 32

Lotte og Per flyttede i foråret 2020 til et hus på landet med en veletableret prydhave. I en artikelserie kigger vi parret over skulderen, mens de foretager forvandlingen fra prydhave til selvforsyningsparadis. I denne første artikel i serien fortæller de om de overordnede prioriteringer og hensyn, de navigerer efter i planlægningen af den nye have.

Medlemsstof og netværksnyt

Side 37

Omtale af tre nye bøger (Syltedronningens forråd, Skab dig gennem nysgerrighed 2 og Hærværk – en håndbog), medlemsannoncer, ny kasserer søges, medlemsture, årsmøde og diverse nyt fra foreningen.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2021 > Praktisk Økologi 1/2021

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider