Praktisk Økologi 5/2021

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Ses vi til Danmarks bedste havefestival?

Fra prydhave til selvforsyningsparadis

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Side 4

Lotte og Per flyttede i foråret 2020 til et hus på landet med en veletableret prydhave. I en artikelserie kigger vi parret over skulderen, mens de foretager forvandlingen: Fra prydhave til selvforsyningsparadis. I denne tredje artikel i serien fortæller parret om, hvordan de integrerer flerårige, spiselige planter i deres have.

Fedtgarvning af fåre- og lammeskind

Af Siri Zethner
Side 8

Fedtgarvning er en traditionel måde at garve og behandle skind på, som blot kræver helt almindelige ingredienser fra dit køkken. Til gengæld kræver det også muskelkraft og tid, men resultatet bliver et blødt, holdbart, vandafvisende og bæredygtigt skind, som får endnu større værdi, eftersom det er dit eget håndværk.

Stauder – sammensætninger, der fungerer

Af Hanne Søgaard
Side 14

Hanne Søgaard har mange års erfaring som anlægsgartner og giver her nogle eksempler på sammensætninger af stauder, der fungerer i praksis. De bidrager alle med føde og skjul til insekterne, og nogle er også fødegrundlag for afkommet.

Bryg din egen eddike

Af Simon Milwertz Philipsen
Side 20

Eddike er en vinmagers og ølbryggers store fjende og frygt, fordi det vidner om en brygning, der har slået fejl. Men er man som Simon Milwertz passioneret eddikebrygger, er det netop eddiken, der er formålet. Her fortæller han, hvordan du kan brygge din egen eddike derhjemme i flere varianter.

Fra køkkenhaven til hønsegården

Af Karna Maj
Side 23

Der er meget hønsefoder at hente i en køkkenhave, men fordi hønsene har næb og ikke tænder får de mest glæde af det, hvis det serveres findelt.

Dyrk tidlige afgrøder

Af Karna Maj
Side 26

Det er muligt at blive næsten selvforsynende med grønsager i foråret, men det kræver, at man starter med at så allerede året før og igen i januar–marts. Karna Maj har lavet et skema med såtidspunkter for de enkelte afgrøder og anbefalinger af sorter.

At gemme til vinter

Af Christine Granild
Side 32

Hvordan gemmer man de afgrøder, der bukker under for frosten? Hvor længe skal de stå i køkkenhaven? Og kan alle afgrøder gemmes unde de samme forhold? De spørgsmål svarer Christine Granild på ud fra erfaringerne i sin egen selvforsyningshave.

Medlemsstof

Side 37

Ny bog om Biodiversitet, nyt om Praktisk Økologi Festival, ny administrator ansat og medlemsannoncer.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2021 > Praktisk Økologi 5/2021

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider