Praktisk Økologi 1/2022

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Fattiggårdens have

Af Heidi Kirk Nissen
Side 4

Gemt bag den tidligere Svendborg Fattiggaard og Arbejdsanstalt lå i mange år en forsømt have, som kun de færreste af byens borgere kendte til. I 2014 fik haven nyt liv, og i dag fungerer den som museumshave. Forfatteren tager os med ind bag murene sammen med en flok ihærdige frivillige.

Køkkenhave med et strejf af Italien

Af Mia Stochholm
Side 9

Hannu Sarenström er haveinspirator og madentusiast – født i Finland, opvokset i Sverige og nu havnet på Sydlangeland, hvor han udlever sin passion for have på tredje år. Han er især inspireret af det italienske fattigkøkken og deler her et udpluk af sine favoritsorter.

Artiskokker – køkkenhavens majestæter

Af Mia Stochholm
Side 14

Artiskokker er ikke helt almindelige i danske køkkenhaver, men når de først rejser sig med deres fyldige blomsterhoveder og troner over hele køkkenhaven, er man ikke i tvivl om, at de vil én noget særligt – både hvad angår smag og æstetik. Dyrkning fra frø til servering af møre blomsterhoveder gennemgås.

Fra boldbane til mikrogartneri

Af David Brook Rosen
Side 18

På Idrætshøjskolen Bosei har de anlagt et mikrogartneri, der forsyner tre køkkener med frisk grønt det meste af året. I artiklen gennemgår gartneren de vigtigste overvejelser omkring dyrkning til storkøkkener og maskiner til det lille gartneri.

Potter af jord

Af Ditte Hagel Hesselbæk
Side 24

Forspiring giver en tidlig start på sæsonen i det kolde danske klima, men det kan også være en omstændelig affære med masser af plastikpotter, sammenfiltrede rødder og manglende plads. Forfatteren fandt en god løsning med jordpotter, der laves med en soilblocker.

En lille bid af Paradisets Have

Af Mette Wethje Skjødt
Side 28

På husmandsstedet Aalykke har de lavet et havebassin som et forprojekt til en større svømmesø. Det har gjort dem rige på både erfaringer og fornøjelser for både børn og voksne samt havens insekter og fugle. De beskriver her udførligt, hvordan bassinet er muret op og hvilke planter, der dyrkes.

Surdej og kampen om næringsstofferne

Af Simon Milwertz Philipsen
Side 34

Egentlig er surdej bare vand og mel, som er rørt sammen og blevet gammelt, men det skal blive gammelt på den rigtige måde.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2022 > Praktisk Økologi 1/2022

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider