Praktisk Økologi 2/2022

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Den bedste tid

Mere liv i haven gør mig glad

Af Peter Nordholm Andersen
Side 4

I sommeren 2021 fik Peter Nordholm Andersen for første gang i 7–8 år en ret fin høst af ‘Reine Claude’-blommer i kolonihaven. Måske fordi sæsonens mange bi-venlige blomster trak nyttedyr til? Det fik ham til at tænke over, at en mere alsidig have gavner mere end bier og sommerfugle. Den gør ham også glad.

Mariehønen – børnenes ven og bladlusenes fjende

Af Hanne Søgaard og Maja Møholt
Side 8

Alle kender den – selv børnene. For de fleste dyr er mariehønen giftig, og for bladlusene er den et frygtet rovdyr.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Side 10

Lotte og Per flyttede i for ret 2020 til et hus på landet med en veletableret prydhave. I en artikelserie kigger vi parret over skulderen, mens de foretager forvandlingen fra prydhave til selvforsyningsparadis. Dette er fjerde artikel i serien, hvor Lotte og Per fortæller om deres dyrehold – høns, ænder og bier.

Lær din jord at kende

Af Hervé Lognonné
Side 14

Jo bedre man kender sin jord, jo lettere bliver det at dyrke velsmagende og sunde afgrøder. At lære sin jord at kende tager tid, og der findes ikke en facitliste, kun vejledninger. Her præsenteres tre lavpraktiske metoder til et bedre jordkendskab: teksturtesten, strukturtesten og spadediagnosen.

Selvforsyning baseret på forskning om sund mad

Af Anders Bech
Side 18

Kan man spise sig sund og rask via sin egen selvforsynende have? Det spørgsmål har Anders og Tove Bech stillet sig selv flere gange i løbet af de 40 år, de har været selvforsynende med frugt og grønt fra egen have. Undervejs har de tilpasset deres dyrkning og madplaner, efterhånden som kostrådene har ændret sig.

Mere bladgrønt i hverdagen

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 23

Uanset om man er 100% plantespiser eller kødentusiast, kan bladgrønsager med fordel udgøre en større del af kosten. Karoline og Tycho har en vision om mere bladgrønt til alle. Dels fordi grønne bladgrønsager giver vigtige ernæringsmæssige fordele, dels fordi vores klima egner sig perfekt til at dyrke de smagfulde, grønne blade, og endelig fordi bladgrønt smager godt.

Kommen

Af Anemette Olesen
Side 28

Kommen har været anvendt længe både medicinsk og kulinarisk, men den er ved at forsvinde fra vores krydderihylder. Den er heldigvis let at dyrke i køkkenhaven, hvor du kan få glæde af, at den afhjælper ubehag ved flere småskavanker og giver maden ekstra smag.

Medlemsstof

Side 30

Medlemsannoncer, foreningsnyt, generalforsamling og farvel til Lone.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2022 > Praktisk Økologi 2/2022

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider