Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.
På trods af en mindre have kan det sagtens lade sig gøre at dyrke frugt og bær i rigelige mængder. Især hvis man blander stauder og bærbuske og bruger frugttræer som overstandere i bedene. Iben Helqvist giver sit bud på sine fem foretrukne frugttræer og bærbuske.
Maren Korsgaard har arbejdet med frugtavl siden 1980’erne og har egen frugtplantage. Hun oplever, at klimaforandringerne har gjort frugtavl mere usikkert. Temperaturudsvingene giver udfordringer med skader fra både hagl, regn, varme og frost. Her kommer hun med bud på sorter, der er særligt robuste og nye arter, der trives i det mildere klima.
Der er ingen grund til at spilde pladsen under havens træer på en græsplæne, når man kan dyrke spiselige, aromatiske og smukke planter i stedet. Her får du en trin for trin guide fra Kristine Fengers egen have på et bed med planter, der giver dig ingredienser til både gryderetter, salater og desserter.
Modsat andre pærer holder sorten ‘Comtesse de Paris’ vinteren igennem. Karna Maj fortæller om sit store, gamle pæretræ, der giver gode gemmepærer, som holder i tre måneder. Smagen udvikler sig gennem vinteren, hvor de opbevares køligt og frostfrit.
I 65 år har Lars Holt dyrket køkkenhave. Her reflekterer han over brugen af pesticider og alternativ bekæmpelse af sygdomme i køkkenhave og egen vinmark. Det handler om at fodre livet i jorden med kompost og dyrke de gode svampekulturer. Et 7-årigt sædskifte er med til at holde jorden sund.
Yen dyrker en stor selvforsyningshave og heriblandt en stor variation af græskar. Hun deler ud af sine erfaringer med både dyrkning, høst, opbevaring og frøsamling. Her er mange gode tips at hente både for nybegynderen og den erfarne græskardyrker.
Siden Metteline var helt lille har svampejagt været en del af hendes efterårsoplevelser. Som biologistuderende fik hun øjnene op for svampenes liv og formering. Den erfaring bringer hun videre her, hvor hun forklarer, hvor og hvordan svampene lever, og i hvilke biotoper vi finder de bedste spisesvampe.
Det er klart for alle, at planter vil formere sig. Vi prøver at begrænse deres vækst nogle steder og skabe forhold for god vækst andre steder. Men planternes strategier for formering er styret af en lang række forhold, som vi mennesker slet ikke er herrer over. Forsker Yoko Dupont forklarer, hvilke påvirkninger der er afgørende for planternes blomstring.
Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.
Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2024 > Praktisk Økologi 5/2024