Praktisk Økologi 6/2024

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Lotte Hovmark Børresen
Side 3

Lokale netværk byder på faglighed, frøbytte og uforpligtende fællesskab.

Vores blomstrende og nyttige regnbed

Af Lea Helqvist
Side 4

Et regnbed er smukt og nemt, og så er det reel klimatilpasning i en tid, hvor kloakkerne skal aflastes ved store regnskyl. Lea og Anders har plantet deres bed til med stauder og græsser, der tåler det fugtige miljø og nyder den minimale pasning og det liv, som bedet giver.

En børnefamilie med selvforsyningsdrømme

Af Camilla R. Hvidberg
Side 7

Som børnefamilie kan ønsker og drømme om at forvandle en lidt trist byhave til en grøn oase hurtigt blive erstattet af hverdagspraktik og udsigten til en kortklippet græsplæne og en lige hæk ligesom de fleste andre byhaver. Men naturen har en magisk evne til at udglatte vores fejl, og det viste sig for Camilla og hendes familie, at det virkelig er muligt bare at gå i gang med børn, begrænset viden, få ressourcer og sparsom tid.

Klimatilpasning i køkkenhaven – Jorddække året rundt

Af Yen Frydensberg Egebak
Side 10

Siden 2012 har Yen og hendes familie etableret og drevet et lille økologisk landbrug på Sydøstfyn med fokus på selvforsyning og helårsdyrkning af en bred variation af grønsager. Særligt gennem de sidste 10 år har de oplevet, hvordan klimaforandringerne har haft betydning for, hvordan de dyrker og beskytter jorden. Jorddække på alle dyrkningsarealer med en bred variation af organiske materialer udgør et af nøgleprincipperne i deres tilgang til dyrkning af grønsager året rundt i et klima, der præges af mere ekstremt vejr.

Kollektivets betydning for selvforsyning

Af Mikkel Berggreen Schmidt
Side 16

Selvom selvforsyning igen er blevet både aktuelt og populært blandt danskerne, kan det stadig være svært både at komme i gang med at arbejde med selvforsyning og at holde gejsten oppe, især hvis man er alene. Det er her fællesskaberne kommer ind i billedet. Mikkel bor alene på landet og inddrager lokalområdet, så de i fællesskab kan holde køer, bier, moste æbler og lave arbejdsdage.

Lufttørrede lækkerier

Af Troels Højgaard Engemand
Side 18

Troels har grise, der lever det gode udeliv. Men at have egen gris er ikke det samme som en billigt indkøbt kødfest. Det giver respekt for produktet, og glæden er stor ved de langsomme produkter frem for bare hakket kød og schnitzler. Han laver bl.a. italiensk coppa og lufttørret skinke, der hænger i kælderen i mere end tre år.

Helbredende planter i haven

Af Heidi Kirk Nissen
Side 22

Vi dyrker ofte planter i haven for enten at nyde synet af deres blomstrende pragt, fordi de gavner dyrelivet, eller fordi vi vil spise dem. Men planterne kan tjene endnu et formål: De kan forebygge eller lindre sygdomme og fysisk ubehag. Det er både spændende og praktisk at have sit eget husapotek i haven, og mange af planterne vokser der måske endda allerede. Heidi ser nærmere på virkningen af bl.a. matrem, morgenfrue, perikon, salvie, solhat, rosmarin og timian.

Nye bøger

Side 29

Omtaler af bøgerne Genfortryllet, Dyrk din jord, Æbler i Danmark og Dyrk dine egne svampe.

Medlemsstof

Side 30

Nyt fra bestyrelsen og netværkene, medlemsannoncer og diverse foreningsarbejde.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2024 > Praktisk Økologi 6/2024

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider