Praktisk Økologi 1/2025

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Vi har ret til giftfri mad

Af Lotte Hovmark Børresen
Side 3

Svampe fra bryggers til baghave

Af Heidi Kirk Nissen
Side 4

I en lille have på Sydfyn dyrker Bendt Rossander Sørensen svampe hele året i simple vækstmedier, der kan efterlignes i alt fra bagtrapper til kældre, drivhuse og haveskure. Det er primært østershatte, men også shiitake og den mere vanskelige pindsvinepigsvamp.

Kartofler året rundt

Af Lars Holt
Side 8

Lars Holt har dyrket kartofler, siden han startede med at dyrke køkkenhave i 1959. Han har gennem tiden udforsket både dyrkningsformer, sorter og anvendelsesmuligheder i køkkenet og deler her sine dyrkningserfaringer med friske kartofler året rundt.

Fantastiske tomater – sorter, typer og anvendelse

Af Yen Frydensberg Egebak
Side 12

Yen Frydensberg Egebak dyrker hvert år 50–60 forskellige tomatsorter og høster ca. 500 kg, der forarbejdes til eget spisekammer. Hun præsenterer her et udvalg af sine favoritsorter og kommer med tips til, hvilke sorter og typer, der er bedst egnet til forskellige dyrkningsformer og anvendelse i køkkenet.

Høst tomater i vindueskarmen fra maj til oktober

Af Mia Stochholm
Side 20

Katrine Thorborg høster tomater af typen mikrotomater i vindueskarmen allerede i maj måned. Hun beskriver her sin fremgangsmåde fra frø til høst.

Klimatilpasning i køkkenhaven – 2024 var et VANDvittigt år

Af Mia Stochholm
Side 22

Høj grundvandsstand, lerjord og lav beliggenhed er en dårlig kombination, når man er oppe imod de vandmængder, som prægede 2024. Mia Stochholm beskriver sine strategier for at dyrke grøntsager og passe på jorden under særligt våde vilkår.

Dyrkning af auberginer

Af Heidi Kirk Nissen
Side 26

Auberginer kommer i mange farver, former og størrelser, og de hvide, grønne eller stribede er ikke vanskeligere at dyrke end de traditionelle mørklilla. Planterne er fantastisk flotte, men de kræver lidt ekstra omsorg. Heidi Kirk Nissen giver gode råd til hele dyrkningsprocessen.

Forskning afslører bittersunde stoffer i gamle sorter

Af Louise Windfeldt
Side 32

Det er sundt at spise grøntsager – jo flere forskellige, jo bedre. Men der er stor variation mellem sorterne, og nogle har et højere indhold af stoffer, der kan gøre noget særligt for vores sundhed. Det gælder især de gamle sorter, der har et højt indhold af bitterstoffer.

Leksikon over gamle sorter

Af Mia Stochholm
Side 36

Svend Erik Nielsen har brugt tre år på at indsamle kildemateriale til det to bind store Leksikon over gamle danske gøntsagssorter – kulturhistorie, beskrivelser, frøavl og føde. Leksikonet er på samlet 1176 sider og forhandles gennem Foreningen Frøsamlerne.

Nyt fra bestyrelsen

Side 37

Landsforeningen Praktisk Økologis bestyrelse præsenterer fem nye arbejdsudvalg, der arbejder med henholdsvis netværk, medlemmer, økonomi, kommunikation og organisation.

Medlemsstof

Side 38

Diverse medlemsstof med kalender for lokale netværk, indkaldelse til generalforsamling, info om Festival 2025 og foreningens arbejde.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2025 > Praktisk Økologi 1/2025

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider