Praktisk Økologi 2/2025

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Lotte Hovmark Børresen
Side 3

Skal vi være aktivistiske i haven sammen?

Tulipantid

Af Fie Boesgaard
Side 4

Med det mildere vejr og flere solskinstimer opstår de perfekte betingelser for at nyde forårets blomster både i haven og i buketter – og her er tulipanen ingen undtagelse. Fie guider til pleje af tulipaner efter afblomstring og længere levetid i vasen.

Børnefavoritter i køkkenhaven

Af Kristine Cazalis Fenger
Side 6

Haven er et unikt og inspirerende læringsrum, der byder på både meningsfuld og hyggelig familietid. Børn kan deltage i flere gøremål, og motivationen til deltagelse kan næres ved at dyrke afgrøder, der byder på helt særlige oplevelser som f.eks. hjemmelavede popcornmajs, kæmpegræskar, høje ærter og farverige kartofler.

Vandet i haven

Af Hervé Lognonné
Side 9

Vores planter er, som alt levende, afhængige af vand. Men hverken for meget eller for lidt. Tiltagende klimaforandringer tyder på, at begivenheder som tørke og oversvømmelse vil optræde langt oftere i fremtiden – en situation vi må forberede os på ved at kende til vandets samspil med jord og planter.

Sådan bygger du en rækkemarkør

Af Henrie Nilsson
Side 14

Den svenske grøntsagsavler Henrik Nilsson beskriver her, hvordan man selv bygger en rækkemarkør af træ. Han har bygget tre forskellige størrelser, så der er til flere forskellige afgrøder med forskellige rækkeafstande.

Sneglene æder både afgrøder og haveglæde

Af Karna Maj
Side 16

Snegle er en del af økosystemet, men i 2024 var der så mange, at der skulle ydes en stor indsats for at rede grøntsagerne og bevare haveglæden. Karna beskriver her, hvordan hun tacklede situationen, og hvilke forholdsregler hun gør tager, for at sneglene ikke skal skade afgrøderne fremadrettet.

Frostfølsomhed i frugttræer

Af Maren Korsgaard
Side 20

Vi har oplevet det mange gange. En stille, skøn majdag med høj sol og klar himmel forvandler sig langsomt, men sikkert, til en iskold nat. Frugttræerne står og blomstrer. Der er krise! Maren giver forslag til mindre følsomme sorter af frugt, bær og nødder samt forholdsregler til sen nattefrost.

Malkedyr til selvforsyning

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 22

Fra den yngre stenalder til midten af det 20. århundrede var malkedyr en fast bestanddel af Europas små gårde og husmandssteder. Når noget er så historisk allestedsnærværende, er der en god grund til det. Malkedyr skaber nemlig en rigdom, som kan anbefales. Fra ko til får til ged har Karoline og Tycho gjort værdifulde erfaringer og forklarer her, hvorfor valget endte med geder.

Bogomtaler

Side 28

Omtaler af Naturen i haven (Susanne Wietemeyer og Helle Vilhelmsen), JORD – fremtiden begynder her (Hervé Lognonné), Min køkkenhave (Sera Cecilia Hejlskov) og 55 byggeprojekter til din have (Hans Møller og Lars Klemme).

Nyt fra bestyrelsen

Side 29

Nyt fra bestyrelsen om politisk udvalg og havenetværkene.

Medlemsstof

Side 30

Medlemsannoncer og nyt om bl.a. generalforsamling og foreningens nye administrative medarbejder.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2025 > Praktisk Økologi 2/2025

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider