Praktisk Økologi 3/2025

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Lotte Hovmark Børresen
Side 3

Fællesskab, netværk og hverdagsaktivisme i fokus på årsmødet.

Klimatilpasning i køkkenhaven: Havens dyr – et nødvendigt samarbejde

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 4

Tycho og Karoline dyrker både skovhave og flerårige og enårige afgrøder. I alle dyrkningssystemer forsøger de at genopbygge et økologisk kredsløb via regenerative metoder og synergieffekt mellem planter og dyr. Her fortæller de om, hvordan de gennem samarbejdet med bl.a. løbeænder, moskusænder og de vilde dyr har fået skabt et landskab, der er mere modstandsdygtigt over for de skadevoldere, som klimaforandringerne bringer med sig.

I kokkens køkkenhave er smag og erfaringer de vigtigste afgrøder

Af Mia Stochholm og Martin Hylleborg
Side 10

Martin Hylleborg er kok og har egen køkkenhave, hvor han først og fremmest dyrker smag og glæden over selv at være herre over høsten, der giver nye og ofte uforudsete oplevelser med afgrøderne. Martin deler opskrifter med afgrøder fra egen have.

Styrk havens svampeliv

Af Jens Thejsen
Side 14

Svampe er uundgåelige og uundværlige. I jorden danner mykorrhizasvampene et kompliceret netværk, hvor de bytter livsvigtige næringsstoffer med planterne, kommunikerer om trusler og opretholder et enestående og mangfoldigt liv. Jens fortæller om, hvordan vi kan pleje havens svampeliv og dermed styrke hele havens biodiversitet.

Bønnehuset

Af Gitte Rannes
Side 18

Efter nogle dyrkningssæsoner med kollapsede stativer til de klatrende bønner, fandt Gitte endelig en holdbar løsning, der kan modstå selv kraftige vindstød. Hun deler her sine erfaringer med at bygge et børnehus af rionet.

Hvordan lærer man at samarbejde med naturen?

Af Mikkel Nøjgaard og Dikte Reeh Andersen
Side 20

Økodannelse er nøgleordet, når vi skal bevæge os fra den traditionelle havekultur til en mere naturnær forståelse af havedyrkning, hvor mennesket og naturen sameksisterer. Det er en af erfaringerne fra et projekt ved Syddansk Universitet om regenerativt havebrug, hvor de to forskere har undersøgt, hvordan havefolk arbejder med regenerative metoder, og hvilke udfordringer de støder på.

Espaliering af græskar og sommersquash

Af Yen Frydensberg Egebak
Side 25

Når man hjælper græskarplanterne med at stige til vejrs, fylder de mindre og kvitterer samtidig med højere udbytte og bedre sundhed. Yen dyrker flere forskellige slags græskar på espalier af rionet og binder sommersquashen op med gode resultater.

Højbede af genbrugsfliser

Af Morten Lerstrup Hylleberg
Side 28

Højbede af genbrugsfliser er langtidsholdbare og nemme at vedligeholde. Morten har flere af slagsen og beskriver her, hvordan han anlægger og vedligeholder bedene.

Dine bedste venner bor under fliserne

Af Joachim Offenberg
Side 30

I den biologiske skadedyrsbekæmpelse kan man med stor fordel alliere sig med nogle af havens mest talrige smådyr, men de tager ikke alle arbejdsopgaver uden først at indgå en god forretning. Myrerne agerer både bodyguards og lægevagt for planterne mod betaling i form af sukker. Især i frugtplantager har det vist gavnlige effekter som sygdomsforebyggelse.

Nye bøger

Side 35

Omtaler af nye bøger: Din guide til fantastiske tomater af Yen Frydensberg Egebak, Sankesnilde af Stephanie Straube Alemanno, Omar og Dagmar får noget til at gro af Trine Bundsgaard og Signe Kjær, Økologiske høns af Jens Juhl og Sølva Falgren og Økologiske tomater af Lene Tvedegaard.

Nyt fra bestyrelsen

Side 36

Præsentation af den nye bestyrelse valgt på generalforsamlingen 2025.

Medlemsstof

Side 37

Nyt fra foreningen: Indsamling til Havenyt.dk, ny sekretariatsleder, kalender for lokale netværk, præsentation af Projekt Skoleskovs hjemmeside og undervisningsmateriale m.m.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2025 > Praktisk Økologi 3/2025

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider