Praktisk Økologi 2/2019

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Længe leve forår, fuglefløjt og frivillighed.

Tanker omkring en tør sommer i køkkenhaven

Af Karna Maj
Side 4

Den varme og tørre sommer i 2018 var en stor udfordring, men også lærerig. Karna Maj deler ud af sine erfaringer om at forberede køkkenhavens planter på tørke.

Opbygning af jordens frugtbarhed

Af Erik Frydenlund
Side 8

Jo længere man dykker ned i jordens mystik, jo mere fascineres man over, hvad der foregår. En opdagelsesrejse i muldlaget byder på strukturer, regnorme og mikroorganismer, der afslører jordens tilstand. Der gives gode råd til, hvordan man samarbejder med og bevarer livet i jorden.

En opdagelsesrejse i gamle sorter

Af Mia Stochholm
Side 12

Med bevaring og vidensdeling som drivkraft har Svend Erik Nielsen som privatperson brugt seks år på at finde informationer og nedskrive alt materiale om gamle sorter af køkkenurter fra før 1950. Det blev til et 10.000 sider langt dokument. I et interview fortæller han om projektet og motivationen bag det enorme arbejde.

Når naboen er konventionel landmand

Af Mia Stochholm
Side 15

Stig Günther er ligesom mange andre nabo til en konventionel landmand. Landmanden er planteavler, og det vil sige, at der sprøjtes med flere forskellige giftstoffer mange gange årligt. Her fortæller han om sine overvejelser, før han lavede et borgerforslag om oprettelse af sprøjtefri zoner nær beboelse.

Erfaringer med dyrkning af gamle ærte- og bønnesorter til proteintilskud

Af Lis Andresen
Side 16

De sidste tre år har Aarstiderne, det biodynamiske landbrug Knuthenlund, Svanholm Gods, fødevaregrossisten Inco og Teknologisk Institut arbejdet med at teste og udvælge gamle sorter af ærter og bønner for at vurdere, hvilke sorter der vil være egnet til en moderne, økologisk produktion i marken og til forbrugeren, som ønsker hurtig adgang til lækre retter med planteproteiner.

Dyrkning af tørrebønner

Af Eva Skjødsholm
Side 20

Tørrebønner er rige på protein, og selvom man ikke kan høste nok til at være selvforsynende i en almindelig have, kan man alligevel få udvidet sin grad af selvforsyning ved at have nogle glas af de gode bønner på lager. Dyrkning af tørrebønner adskiller sig ikke væsentligt fra dyrkning af almindelige havebønner, og en del af sorterne er også fine at spise som friske, grønne bønner.

Lottes landliv

Af Lotte Denckert
Side 24

Lotte fortæller i en artikelserie om sit liv på landet med selvforsyning. Dette er den sidste artikel i serien og handler om kål, kartofler og forspiring af tomater og peberfrugter.

Bokashi-kompostering i stor skala

Af Nynne Juul og Clara Sølvsteen
Side 27

Bokashi-kompostering er en bæredygtig, effektiv og givende måde at recirkulere sit madaffald på. Ved at tilsætte effektive mikroorganismer til madaffald under lufttætte forhold startes en fermenteringsproces, der på tre måneder omdanner madaffald til muld, hvor både næringsstoffer og liv er bevaret. Metoden egner sig særlig godt til kompostering i byen, da det ikke lugter eller tiltrækker dyr og hverken kræver en have eller meget plads.

Medlemsstof

Side 30

Nyt fra foreningen, indkaldelse til generalforsamling, medlemsannoncer og -tilbud.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2019 > Praktisk Økologi 2/2019

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider