Praktisk Økologi 4/2019

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Den nye haveæstetik

Aalykke – realiseringen af en selvforsyningsdrøm

Af Mette Wethje Skjødt
Side 4

På husmandsstedet Aalykke i Nordsjælland bor en familie på fire, der er ved at realisere en drøm om selvforsyning og tid til det nære. De dyrker køkkenhave, flettepil, frugttræer og drivhus og har bier, høns og får. I naturen omkring dem sanker de urter og svampe og fanger fisk og vildt.

Sæt smag på snapsen

Af Inger Lise Kampp
Side 9

Man kan sagtens finde snapseurter i egen have. Her er opskrifter på snaps med solbær, mynte, fennikel og sødskærm.

Cider skal laves på cideræbler!

Af Jeppe Gents
Side 10

Forfatteren er indehaver af Fejø Cider og tager os med en tur rundt i Europas ciderregioner. Artiklen er et uddrag fra hans bog Cider i Europa.

Kvier i lokalt fællesskab

Af Christina Udby Hansen
Side 14

I Thorsager på Djursland er Langagergaard vært for et lokalt kvægdriverlaug. Lauget gør det muligt for lokale uden jord at opdrætte eget oksekød i fællesskab med andre. Fællesskabet har mange fordele, når der skal hegnes, fanges undslupne køer og ikke mindst når der skal spises fælles frokost på en arbejdsdag.

Havens spiselige bunddække

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 18

Uanset om man dyrker prydhaver med prangende stauder eller skovhaver med træer, buske og flerårige grønsager kan et levende bunddække berige haven med liv, farver og ynde. Her præsenteres syv typer bunddække, der også er spiselige: Korsknap, skovjordbær, havejordbær, guldnælde, døvnælde, martsviol og sibirisk vinterportulak.

Sølvbær

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 22

Smagfulde, sølvplettede bær på smukke, sølvgrønne changerende buske, der beriger havens næringsstofkredsløb og giver nektar til bier og insekter. Sølvbær er smag, pryd, læ og kvælstoffiksering i én og samme busk.

Den vandrende kompostbunke

Af Mia Stochholm
Side 24

Ved at lade kompostbunken flytte med rundt i køkkenhavens sædskifte udnyttes den jordforbedring, der foregår under kompostbunken. Efterhånden som alle bedene får en kompostkur, bliver jordforbedringen mærkbar.

Nye bøger

Side 27

Omtale af bøgerne Vilde Haver og Bogen om permakultur samt en ny rapport fra DCA om gode sorter af frugt og bær og et nyt magasin The Preserve Journal.

Medlemsstof + netværksnyt

Side 28

Medlemsannoncer, medlemsrabatter og diverse medlemsinfo.

Praktisk Økologi Festival

Af Mikael Elke und og Ronja Kleiter
Side 28

Info om festivalen i Karise d. 26. oktober 2019 og en beretning fra en tidligere festival.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2019 > Praktisk Økologi 4/2019

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider