Praktisk Økologi 2/2020

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Formanden takker for støtten til udviklingen af en ny køkkenhaveapp og takker for medlemmernes engagement.

Forkultivering af grønsager til friland

Af Peter Norris
Side 4

Forkultivering kræver lidt arbejde, men det lønner sig i den sidste ende i form af et større og mere sikkert udbytte. Fordele og ulemper afvejes, og afgrøderne grupperes efter, om de bør forkultiveres eller ej.

Fladekompostering af forafgrøde

Af Hervé Lognonné
Side 7

Når man fladekomposterer en forafgrøde af hurtigt voksende grøngødning, umiddelbart inden man planter sine grønsager ud, opnår man en høj biologisk aktivitet og langsigtet gødningseffekt i jorden. Metoden kan anvendes både i drivhus og på friland.

Træer, klima og biodiversitet

Af Jens Thejsen
Side 10

Træer er helt uvurderlige for os mennesker – de skaffer os tømmer, brænde og mad. De giver ly og læ, og de sikrer, at vandet ikke oversvømmer vores bosteder, og så er de smukke og med til at give ro i sindet. Men træer er også vigtige faktorer for biodiversitet og kulstofbinding og kan være med til at sikre vores klima og miljø.

Græskaniner

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 15

Med en kost af græsser, urter og rodfrugter er kaniner måske det mest klimavenlige kød, man kan producere. Kaniner er nøjsomme, produktive og passer perfekt til det lille jordbrug. Permakulturhaven Myrrhis producerer kaniner i et system, hvor kaninerne holdes i flytbare bure og afgræsser områder mellem frugttræer.

Blomkålssorter til efterårshøst

Af Peter Norris
Side 18

Egentlig kan man høste blomkål året rundt. Det kræver blot, at man vælger de rigtige sorter til de rigtige tider, sår på de rigtige tidspunkter, giver planterne de rigtige vækstbetingelser hvad angår temperatur, gødning og vand, beskytter dem effektivt mod en hel hær af skadedyr og indimellem er rigtig heldig, hvad angår vejret og naturens luner.

Citronagurk på friland

Af Karna Maj
Side 22

Den lille, runde, gule citronagurk kan i modsætning til de grønne drivagurker sagtens dyrkes på friland.

Den giftige natskyggefamilie

Af Per Mølgaard
Side 24

Mange velkendte grønsager stammer fra den giftige natskyggefamilie, men hvor giftige er de? Og hvordan undgår man at indtage giftstofferne? Det største problem er solanin, der findes i grønne kartofler – her beskrives den reelle giftighed.

Medlemsstof

Side 27

Nyt fra projekt Vores Natur – om at blive Vild Have mentor og spise vildt af naturen. Annoncering af årsmøde og generalforsamling, netværksmøde, Naturmødet, medlemsannoncer og andet medlemsrelevant.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2020 > Praktisk Økologi 2/2020

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider