Praktisk Økologi 5/2020

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Hvorfor er du egentlig medlem? Formanden opfordrer medlemmerne til at give feedback på, hvorfor de er medlem i Praktisk Økologi, så foreningen kan ruste sig til fremtiden.

Bladgrønsager fra træer

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 4

Der er kun fordele ved at spise bladgrønt fra træer. Træer lever længe, kræver ikke megen pleje, skaber levesteder for insekter og fugle og indeholder ofte flere og sundere plantestoffer end enårige grønsager. Sidst men ikke mindst er bladgrønt fra træer klimavenligt – og så smager det godt! Forfatterne beskriver smalbladet lind, toontræ og hvid morbær som gode eksempler på salat-træer.

Sankning med børn

Af Mette Wethje Skjødt
Side 8

Få børnene med ud i naturen og vild mad ind på spisebordet i dagligdagen. Forfatteren fortæller om glæden ved at sanke i naturen og hvilke bær, svampe og urter, der er helt oplagte at høste med børn og anvende i køkkenet. Opskrift på svampesuppe og is med mjødurt.

Gamle træer og træruiner

Af Jens Thejsen
Side 14

Gamle træer er fantastiske – de er smukke, bryder vinden, sikrer mod oversvømmelser og er super vigtige for biodiversiteten, og samtidig binder de CO2. Alligevel fældes der gamle træer i stor stil i både skove, parker og private haver. De gamle træer bør fredes og beskæres så lidt som muligt.

Løbbinding

Af Lotte Denckert
Side 19

Løbbinding er en ældgammel kurvebindingsteknik, der stadig anvendes over hele kloden. Metoden er let at mestre, og materialerne kan findes lige uden for døren. Forfatteren viser trin for trin, hvordan man løbbinder med græs.

Bøvlede blomsterenge

Af Jane Schul
Side 24

Intentioner om smukke blomsterenge med stor variation vokser ofte til i græs og andre konkurrencestærke urter efter kort tid. Hvis jordforhold og typen af blomster tænkes ind fra start, er der større chancer for succes. Forskellige metoder beskrives og et stort udvalg af konkurrencestærke urter til den næringsrige eng præsenteres i et skema.

Mad med agern

Af Lotte Denckert
Side 32

Agern har været anvendt som menneskeføde i flere tusinde år på trods af, at de ikke er spiselige direkte fra træet. Med den rette forarbejdning kan nødderne laves til en delikat ingrediens i eksempelvis bagværk og kakao.

Hummus af gråærter

Af Louise Windfeldt og Louise Beck Brønnum
Side 35

Opskrift på hummus af gråærter med sprøde, krydrede gråærter.

Medlemsstof

Side 36

Havetip fra medlemmerne, bogomtale af Nordens flora, medlemsannoncer, præsentation af bestyrelsesmedlemmer før generalforsamlingen og diverse foreningsinfo.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2020 > Praktisk Økologi 5/2020

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider