Praktisk Økologi 3/2023

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Astrid Sandmark
Side 3

Noget om helte

25 år med geder, gouda og god intuition

Af Mia Stochholm
Side 4

Med dyrevelfærd i højsædet og god brug af intuition er det lykkedes Edward og Alida at skabe en bedrift i balance, hvor alle led i jord til bord-kæden er med. De kom til Danmark i hestevogn for 25 år siden og har siden da gjort mange erfaringer med malkegeder, afsætning af gedekød og osteproduktion.

Lakrids i haven

Af Gunvor Maria Juul og Lene Tvedegaard
Side 8

Hvis man har en lun vokseplads og en sandblandet, næringsrig jord, er det muligt at dyrke lakrids. Men det er vigtigt, at man vælger den rigtige plante, da der findes en giftig forvekslingsmulighed.

Fra teoretisk haveambassadør-kursus til praktisk haveprojekt

Af Birgit Brink Lorenz
Side 10

Multi-kulti haverne i Vejen Kommune er et enestående eksempel på, hvordan haver forbinder mennesker på tværs af kultur og skaber blomstrende fællesskaber.

Skånsom afgræsning i biodiversitetens tjeneste

Af Kristine Cazalis Fenger
Side 14

Kombinationen af planlægning og den rette belægningsgrad på folden giver høj trivsel for både de dyr, der græsser, og de vilde dyr, der kommer helt af sig selv. Kristine Fenger tilrettelægger afgræsningen af sine arealer, så dyrene får mest mulig motion, og planter og smådyr tilgodeses.

Plastik, planter og perspektiv

Af Marianne Mikkelsen
Side 19

På asfalt og fliser, hvor by og bygninger har fortrængt jord og planter, kan plastik give plads til liv. Projekt Garden to Connect har forvandlet stumper af PVC-rør til urbane urtepotter og skabt bæredygtige byhaver, der forbinder mennesker med både jord og hinanden.

Knoldfennikel må ikke mangle vand

Af Karna Maj
Side 22

Knoldfennikel er en vintergrønsag i Sydeuropa, men vi kan med succes dyrke den i Danmark til høst i forsommeren og igen i efteråret. Karna Maj har dyrket flere forskellige sorter og deler sine erfaringer om, hvordan man kan få en lang sæson med knoldfennikel.

Projekt Skoleskove

Af Signe Schrøder
Side 26

Mere biodiversitet, udnyttelse af oversete arealer, børnehænder med jord under neglene og øget forståelse for natur og kredsløb er blot nogle af de gevinster ved Projekt Skoleskove, som Praktisk Økologi satte i søen i 2023.

Nye bøger

Side 28

Omtaler af fire nye bøger: Skab habitater til vilde bier af Birgit Rothmann, Spiselige stauder fra jord til bord af Anette Hougaard Nielsen, Nyttehaven – fortællinger fra den økologiske byhave af Mette Esmark og Bettina Gram og Vilde naturhaver af Jens Thejsen.

Medlemsstof

Side 29

Præsentation af nye bestyrelsesmedlemmer, medlemsannoncer og diverse info fra foreningen.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2023 > Praktisk Økologi 3/2023

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider