Praktisk Økologi 2/2023

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Alting har en ende – og en regnorm den har to

Den naturnære prydhave

Af Lilli Gruwier
Side 4

At få succes med at invitere gæster i form af insekter, fugle og svampe ind i haven handler især om havens udvalg af planter. Biolog og forfatter Lilli Gruwier kommer med forslag til, hvilke planter man skal vælge, og hvor de skal komme fra.

Hvad er hvad?

Af Mia Stochholm
Side 10

I forårets virvar af såbakker og skilte i flere forskellige afskygninger er risikoen for at forveksle de forskellige sorter ret stor, medmindre man finder et system, der passer til ens temperament. Der er meget godt at hente blandt diverse genbrugsartikler.

Græskarkerner til selvforsyneren

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 12

Kerner fra nøgenfrø græskar er en af de letteste, mest smagfulde og bestemt den sjoveste olieholdige enårige afgrøde, som Tycho og Karoline dyrker i deres køkkenhave på Friland.

Ukrudtsbekæmpelse i det lille gartneri

Af David Brook Rosen
Side 16

Arbejdet som gartner er præget af dårlige arbejdsstillinger: tungt høstarbejde, hvor man er foroverbøjet mange timer i streg og plantning, som foregår i hånden og på knæ. Derfor betyder det rigtig meget, at den store opgave med lugning ikke foregår i en slidsom arbejdsstilling. David arbejder i et lille gartneri ved Idrætshøjskolen Bosei og har gjort gode erfaringer med flere forskellige redskaber.

Sukkermajs er havens guld

Af Karna Maj
Side 20

Det er fantastisk at kunne spise lækre majskolber to måneder i sensommeren, og har man plads i haven, kan man også dyrke, så der er til at fryse ned til vinterforbrug. Den erfarne køkkenhavedyrker Karna Maj fortæller om alle facetter af majsdyrkning.

Krydderurter til vindueskarmen

Af Gunvor Juul og Lene Tvedegaard
Side 26

At dyrke krydderurter i vindueskarmen kan åbne op for et eksotisk og spændende smagsunivers, men man skal vælge urter, der trives i det indendørs klima og være indstillet på at flytte dem rundt efter sollyset. De to forfattere beskriver deres favoritter (sevenseas og ingefærfamilien) samt flere andre egnede urter til vindueskarmen.

Fremstilling og anvendelse af kompostekstrakt og kompostte

Af Hanne Gundersen
Side 32

Kompostekstrakt og kompostte fremstilles på hver sin måde og anvendes også til forskellige formål i haven. Med begreber og metoder hentet fra Soil Food Web School forklarer konsulent Hanne Gundersen, hvordan du kan berige jordens mikroliv med kompostekstrakt og styrke planternes modstandskraft med kompostte.

Bogomtaler

Side 36

Omtaler af de nye bøger: Grøntsagsbogen DYRK – HØST – NYD (Huw Richards), Vildskab i haven – Mere natur tættere på (Katrine Turner, Ditte Dahl Lisbjerg og Lilli Gruwier), Biodynamisk jordbrug – en udlægning af Rudolf Steiners landbrugskursus (Nanna Juliussen), Chili – De milde, smukke og hotte (Lene Tvedegaard og Gunvor Maria Juul) og Rabarber – Historie, dyrkning og anvendelse (Inger Vaaben).

Medlemsstof

Side 37

Farvel til afgående formand Signe Schrøder, medlemsannoncer og indkaldelse til generalforsamling.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2023 > Praktisk Økologi 2/2023

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider