Praktisk Økologi 1/2023

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Praktisk Økologis nytårsforsæt

Af Signe Schrøder
Side 3

Gamle husdyrracer i et nyt landbrug

Af Amalie Skau Jakobsen
Side 4

De gamle husdyrracer er avlet efter naturlig overlevelse og tilpasning til de lokale forhold. De evner er der hårdt brug for at bevare, hvis landbruget og naturen skal have de bedste betingelser for at leve i harmoni. Amalie og Jeppe har både køer, får og geder af gamle danske racer, men ejer ingen jord. Dyrene græsser på lejede arealer, hvor de øger naturværdien.

Dyrk tidlige valske bønner

Af Karna Maj
Side 10

Valsk bønne (hestebønne) har en ret lang udviklingstid, men ved såning i januar, kan den give høst af de lækre grønne bønner allerede midt i juni. Det betyder også, at du kan nå at dyrke en ny afgrøde efter høst af de tidlige bønner.

På Fokhol Gård går næringsstofferne i ring

Af Victoria Schou Habegaard
Side 14

Den 110 hektar store biodynamiske Fokhol Gård i Indre Østfold i Norge drives af syv ildsjæle, der brænder for lokalt produceret mad. De tilstræber en dyrkningsform med et minimum input af energi og fokus på lukkede næringsstofkredsløb. Dy dyrker grønsager, har malkekøer og arbejdsheste.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Side 18

Lotte og Per flyttede i foråret 2020 til et hus på landet med en veletableret prydhave. I en artikelserie kigger vi parret over skulderen, mens de foretager forvandlingen fra prydhave til selvforsyningsparadis. Dette er sjette og sidste artikel i serien, hvor Lotte og Per fortæller om forspiring af grønsager.

Tåsinge Frugthave

Af Heidi Kirk Nissen
Side 22

Tåsinge var engang hele Danmarks frugthave og husede mange forskellige æble- og pæresorter i både plantager og private haver. Sortsrigdommen var dog tæt på at gå tabt med effektiviseringen af frugtavlen, hvis ikke det var for en flok visionære ildsjæle, der står bag en besøgshave, hvor sortsbevaring er i højsædet.

Opbygning af infrastuktur og resiliens

Af Christina Meyer
Side 28

Nogle gange kan arbejds- og energibesparende løsninger gøre arbejdet med praktisk økologi betydeligt enklere. Og så kan indsatsen med at finde frem til disse løsninger både styrke ens resiliens og motivation. På deres lille gård i Sverige har Christina og Steffen lavet løsninger med bla. vand og plantebord, der gør selvforsyningslivet lettere.

Fremtiden begynder her!

Af Hervé Lognonné
Side 32

En kort fortælling om jord – dette tynde lag, som forsyner os med alt det, vi behøver, hvis bare vi behandler det med respekt og omtanke. Hervé tager os med ned under jordoverfladen, hvor biodiversiteten er større end ovenpå jorden.

Bogomtaler + medlemsstof

Side 37

Omtaler af nye bøger: Notat om den nye økologiske klasse (Bruno Latour og Nikolaj Schultz) og Udsigt fra en malkeskammel (Frank Erichsen). Medlemsannoncer, indkaldelse til generalforsamling og årsmøde m.m.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2023 > Praktisk Økologi 1/2023

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider