Praktisk Økologi 5/2023

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Astrid Sandmark
Side 3

Praktisk Økologi skal være et samlingspunkt

Efterårsdyrkning og vinterhøst

Af Yen Frydensberg Egebak
Side 4

I december og januar er der for lidt lys til, at afgrøder kan gro, men med den rette timing for forkultivering og såning, høster Yen alligevel friske grønsager hver dag vinteren igennem. Hun beskriver her, hvordan hun planlægger sæsonen i sit tunnelvæksthus.

Planter på plejehjem vækker sanserne

Af Mia Stochholm
Side 10

Ved at bringe forskellige naturelementer ind på plejehjemmene kan man skabe nærværende snakke og frembringe positive erindringer hos de ældre.

Den hemmelige byhave

Af Heidi Kirk Nissen
Side 12

En blanding af nysgerrighed og tilfældigheder bragte Heidi ind i en usædvanligt frodig baggård i et stille boligkvarter i Amsterdam. Her fandt hun haven med det jordnære navn I can change the world with my two hands.

Biotopia – praktiske naturhistorier

Af Jens Thejsen
Side 15

Vilde haver, blomsterenge, træplantninger og naturbeskyttelse – der sker hele tiden noget rundt omkring i landet og også i Albertslund, hvor foreninger og frivillige samarbejder om at skabe mere variation i de grønne områder.

Krible krable i haven – stankelben

Af Hanne Søgård og Maja Møholt
Side 20

Alle kender de store, langbenede stankelben, som flyver kluntet omkring om sommeren. Det ligner lidt en forvokset myg, men den bruger kun sin brod til at lægge æg med. Disse primitive insekter er en hilsen fra urtiden, og deres larver kan lave lidt ballade i vores køkkenhaver.

Så dine egne stauder

Af Hanne Søgård og Nanna Dahl Overby
Side 22

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at købe stauder i planteskoler eller supermarkeder, og har du specielle ønsker til art eller sort, er det ikke sikkert, at netop den kan skaffes. Med en hjemmeproduktion af planter kan du give dig selv fornøjelsen at se planter spire og blive til netop de blomstrende planter, du ønsker dig i din have!

Mine bedste æbleopskrifter

Af Lotte Denckert
Side 27

Efteråret betyder overflod af æbler. Heldigvis er der mange anvendelsesmuligheder, som gør, at smagen kan gemmes og anvendes vinteren igennem. Lotte deler opskrifterne: Efterårsboller med græskar- og æblefyld, æblegelé, hyben-æble marmelade og æblekage.

Opstart af surdej til rugbrød

Af Åse Solvej Hansen
Side 32

Hjemmebagt surdejsrugbrød lavet af gode økologiske råvarer smager fantastisk godt, og så er det væsentligt billigere og mere smagfuldt end køberugbrød. Åse beskriver udførligt, hvordan man starter sin egen surdej, så man kan bage et velsmagende rugbrød.

Nye bøger

Side 35

Omtaler af bøgerne: Rugbrødsglæde af Åse Solvej Hansen, Efter festen af Bjarke Dahl Mogensen og Rune Detlef Baastrup, Den tavse klode af Dave Goulson, Flyvende admiraler og andet småkryb af Mona Klippenberg og Michael Stoltze og En biodynamisk guide til fødevarekvalitet af Jens-Otto Andersen.

Praktisk Økologi Festival 2022

Af Bjarne Arleth Nielsen
Side 36

En personlig beretning fra Praktisk Økologi Festival 29. oktober 2022, som foregik i Brønshøj på Energicenter Voldparken med fine faciliteter og dejlige grønne omgivelser. Med deltagelse af 350 økologiske haveentusiaster, permakulturelle landmænd, forskere, frivillige og mange andre grønne ildsjæle.

Medlemsstof

Side 38

Medlemsannoncer, PØ-festival 2023, støt GreenSpeak og diverse foreningsnyt.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2023 > Praktisk Økologi 5/2023

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider