Praktisk Økologi 6/2023

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Astrid Sandmark
Side 3

Skal vi ikke snakke lidt mere om vejret?

Middelalderhaven i Stege bevarer og dyrker en hilsen fra fortiden

Af Gisela Sellner
Side 4

Levende fortidsminder træffes oftest i områder, hvor der har ligget en borg eller et kloster. Dette gælder særligt for middelalderbyen Stege på Møn. Her stiftede en gruppe borgere Foreningen Historiske Planter netop for at beskytte disse fortidsminder, hvis historie fortaber sig til Valdemarernes tid.

Er jorden giftig?

Af Astrid Sandmark
Side 9

Forkvinden for Landsforeningen Praktisk Økologi, Astrid Sandmark, satte sig efter en række bekymrede henvendelser for at undersøge sagen om evighedskemikalier i jorden, og hvordan de påvirker vores grønsager og helbred.

Ullas skovhave – Mad og haveglæde året rundt

Af Heidi Kirk Nissen
Side 12

For knap 10 år siden begyndte Ulla at anlægge en 2.500 m² stor skovhave. Ud over den daglige haveglæde giver den også mere og mere mad samtidig med, at arbejdsbyrden bliver mindre og mindre. Ulla planter i fire lag og deler i denne artikel udførlige plantelister til skovens lag.

Høns på arbejde i køkkenhaven

Af Mia Stochholm
Side 18

Uopdragne høns med dårlige læggevaner kan sendes på arbejde med at finde snegleæg og gøde køkkenhavens bede vinteren over. I et mobilt hønsehus med løbegård flyttes hønsene rundt på de bede, hvor der ikke vokser vinterafgrøder.

Er flerårige grønsager kommet for at blive?

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 20

Det er sundt og godt at spise grønt. Men både det konventionelle og økologiske landbrug bruger hvert år energi på at pløje, så, udplante, radrense og høste grønsager. For at mindske miljø- og klimabelastningen har tre gårde udforsket dyrkningspotentialet i grønsager, der lever i flere år. Resultaterne byder på nye smage, nye høstperioder og høj næringsværdi.

Refleksioner over min dyrkningspraksis i en klimaforandringstid

Af Hervé Lognonné
Side 25

Billeder fra det sydlige Europa, hvor klimaforandringerne mærkes langt tydeligere end her med stigende temperaturer og svigtende nedbør, og de sidste års tørke i Danmark, har sat nogle tanker i gang hos Hervé. Hvad er hans dyrkningspraksis et udtryk for? Gammel eller ny viden? Gamle vaner? Fordomme? Eller tro? Hervé gennemgår sine tanker om jorden, dyrkningen, vandet, æstetikken, ukrudtet, frøene og maden og giver råd til en mere bæredygtig dyrkningspraksis.

Medlemsstof

Side 30

Diverse foreningsnyt om årsmøde, lokale netværk og foreningsaktiviteter.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2023 > Praktisk Økologi 6/2023

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider