Indblik

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Beskyt det usynlige guld: Vores drikkevand

Af Arbejdsgruppen Rent Drikkevand Beder og Malling
Praktisk Økologi 4/2021, side 28

Det er vores børn og børnebørn, der skal betale prisen for nutidens og fortidens forgiftning af drikkevandet. Arbejdsgruppen Rent Drikkevand Beder og Malling opfordrer flere til at organisere sig og gøre opmærksom på problemet.

Blomster – hvorfor, hvordan og hvornår?

Af Yoko Luise Dupont
Praktisk Økologi 5/2024, side 34

Det er klart for alle, at planter vil formere sig. Vi prøver at begrænse deres vækst nogle steder og skabe forhold for god vækst andre steder. Men planternes strategier for formering er styret af en lang række forhold, som vi mennesker slet ikke er herrer over. Forsker Yoko Dupont forklarer, hvilke påvirkninger der er afgørende for planternes blomstring.

Cider skal laves på cideræbler!

Af Jeppe Gents
Praktisk Økologi 4/2019, side 10

Forfatteren er indehaver af Fejø Cider og tager os med en tur rundt i Europas ciderregioner. Artiklen er et uddrag fra hans bog Cider i Europa.

Det satans ukrudt – et historisk indblik i ukrudt og ukrudtsbekæmpelse

Af Karoline Corfitz Hansen
Praktisk Økologi 1/2024, side 28

I dag skubber debatten om biodiversitet og Vild Med Vilje til mange generationers kamp for rene græsplæner, klippede kanter og ensartede marker. Men hvorfor er det egentlig så vigtigt for os mennesker at føle os i kontrol over de grønne omgivelser, vi befinder os i? Og hvem er det, der bestemmer, hvilke planter som skal dyrkes, og hvilke der skal udryddes?

Det store SVIGT – beretningen om hundrere års naturfredning i Danmark

Af Kjeld Hansen
Praktisk Økologi 5/2018, side 33

I 100-året for den første danske naturfredningslov af 1917 udkom en 463 siders moppedreng, der gennemgår den danske naturs tilstand og stiller skarpt på naturfredningens stærke og svage sider. Her opsummeres de vigtigste pointer af forfatteren selv.

Diversitet – det er noget, vi dyrker

Af Louise Windfeldt
Praktisk Økologi 1/2021, side 30

En introduktion til et nyt, webbaseret leksikon om nordiske kulturplanter, der kan guide dig til mere mangfoldighed i haven og på tallerknen.

En bæredygtig buket, tak!

Af Marie Carlsen Ravnmark
Praktisk Økologi 2/2021, side 4

Der er mange anledninger til at forære en smuk buket til én, man holder af. Forfatteren holder meget af at give og lave buketter, og får også selv en buket i ny og næ, men hvad der følger med, når vi snupper en buket i supermarkedet eller hos blomsterhandleren? Snitblomster er nemlig ikke underlagt de samme restriktioner for anvendelse af gift som fødevarer.

Er jorden giftig?

Af Astrid Sandmark
Praktisk Økologi 6/2023, side 9

Forkvinden for Landsforeningen Praktisk Økologi, Astrid Sandmark, satte sig efter en række bekymrede henvendelser for at undersøge sagen om evighedskemikalier i jorden, og hvordan de påvirker vores grønsager og helbred.

Fremtiden begynder her!

Af Hervé Lognonné
Praktisk Økologi 1/2023, side 32

En kort fortælling om jord – dette tynde lag, som forsyner os med alt det, vi behøver, hvis bare vi behandler det med respekt og omtanke. Hervé tager os med ned under jordoverfladen, hvor biodiversiteten er større end ovenpå jorden.

Frøbytte – fortid, nutid og fremtid

Af Eva Skjødsholm
Praktisk Økologi 5/2019, side 24

At bytte frø har tidligere være en livsnødvendig og helt almindelig aktivitet for at sikre næste års høst. I dag er det andre årsager, der motiverer os, men det giver stadig rigtig god mening at samle og bytte frø og ikke mindst at gøre det ordentligt.

Frøpolitik

Af Erling Frederiksen
Praktisk Økologi 6/2015, side 31

Indtil for nylig var det ulovligt for private at bytte frø. Men den overvældende interesse, iværksat af bl.a. Frøsamlerne, førte til en justering af lovgivningen. Nu gælder det en handlingsplan for bevaring af vores genetiske ressourcer.

Kampen om sorterne

Af Dorte Ernst
Praktisk Økologi 1/2014, side 13

Hvordan påvirker EU’s frølovgivning vores muligheder som haveejere eller småbrugere?

Lad værktøjet stå knivskarpt

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 2/2024, side 8

Haveredskaber er udsat for meget slid i det krævende udendørs arbejdsmiljø. Man kan enten affinde sig med den langsomt svigtende effekt og bare bande lidt højere og bruge lidt flere kræfter, eller man kan sætte sig lidt ind i slibeteknikken og både gøre havearbejdet sjovere, forlænge redskabernes levetid og skåne sin krop.

Lærling til deling

Af Aiah Noack
Praktisk Økologi 6/2016, side 23

Det kan være en udfordring at finde en økologisk læreplads, når man uddanner sig til produktionsgartner. Det har Charlotte Ottesen erfaret. I stedet fandt hun tre mindre steder, som gerne ville deles om lærepladsen.

Permakultur giver helhedsløsninger

Af Mira Illeris og Esben Schultz
Praktisk Økologi 6/2019, side 18

Ved at lave et design efter permakulturens principper kan man udnytte sin grunds fulde potentiale inden for selvforsyning samtidig med, at man giver naturen en håndsrækning.

Planter på plejehjem vækker sanserne

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 5/2023, side 10

Ved at bringe forskellige naturelementer ind på plejehjemmene kan man skabe nærværende snakke og frembringe positive erindringer hos de ældre.

Planternes rødder – deres betydning for planten og jorden

Af Hervé Lognonné
Praktisk Økologi 1/2024, side 16

Planternes underjordiske liv er altafgørende for, hvordan planten klarer sig i forhold til vækst og tolerance over for sygdomme, skadedyr, vejr- og vindforhold. Men planten kan ikke klare sig alene med sit rodnet. Den indgår komplekse alliancer med livet omkring den, hvor det handler om både at give og tage. Hervé kommer langt omkring under jorden og beskriver bl.a. symbiosen med mykorrhiza og kvælstoffikserende bakterier.

Selvforsyning baseret på forskning om sund mad

Af Anders Bech
Praktisk Økologi 2/2022, side 18

Kan man spise sig sund og rask via sin egen selvforsynende have? Det spørgsmål har Anders og Tove Bech stillet sig selv flere gange i løbet af de 40 år, de har været selvforsynende med frugt og grønt fra egen have. Undervejs har de tilpasset deres dyrkning og madplaner, efterhånden som kostrådene har ændret sig.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > Indblik

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider